Suriname en Nieuw Zeeland formaliseren vriendschapsband
17 Nov 2013, 04:00
foto
De ambassadeurs Henry Mac Donald en zijn collega uit Nieuw Zeeland Jim McLay wisselen documenten uit. (Foto: BUZA)


De vriendschapsband tussen Suriname en Nieuw Zeeland is geformaliseerd. In september had minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken de basis hiertoe gelegd in New York. De Permanente Vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties (VN), ambassadeur Henry Mac Donald, en zijn collega Jim McLay tekenden de gezamenlijke verklaring ter vastlegging en bevestiging van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.

In een gezamenlijk communiqué wordt de wens uitgesproken om de banden van vriendschap en samenwerking tussen beide landen op politiek, economisch, cultureel en humanitair gebied te bevorderen. De samenwerkingsrelatie heeft als basis de beginselen en doelstellingen van het Handvest van de VN en het internationaal recht. Dit houdt in de eerbiediging van de nationale soevereiniteit, onafhankelijkheid, respect voor internationale verdragen, de territoriale integriteit, wederzijds respect voor de gelijkheid tussen staten, en zonder inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere staten.

Na de ondertekening van het communiqué bespraken de Permanente Vertegenwoordigers diverse actuele vraagstukken die momenteel hoog op de agenda van de VN staan. Er werd onder meer breedvoerig gesproken over de wenselijkheid om de toekomstige ontwikkelingsagenda van de VN duurzaam vanuit een mensenrechtenperspectief te doen inrichten, meldt Buitenlandse Zaken.

Achtergrond
Nieuw Zeeland is een van de 193 lidstaten van de VN en ligt in het Zuid-Westen van de Grote Oceaan. Het bestaat uit twee grote eilanden (Noordereiland en Zuidereiland) en een aantal kleinere eilanden. Nieuw-Zeeland is een constitutionele monarchie en lid van het Gemenebest van Naties (het vroegere Britse Gemenebest). Daarmee is Koningin Elizabeth II het Staatshoofd en wordt vertegenwoordigd door een Gouverneur-Generaal.

Van de vier en een half miljoen Nieuw-Zeelanders wonen er ongeveer drie miljoen op het Noordereiland en iets meer dan één miljoen op het Zuidereiland. De dichtstbevolkte regio is Greater Auckland met ongeveer een miljoen inwoners.
Ongeveer 65% van de bevolking is van Europese oorsprong; voornamelijk afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Ierland. Maori's maken voor 18% deel uit van de bevolking en zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De overige circa 17% bestaat hoofdzakelijk uit Aziaten en Oceaniërs.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April