IDOS peiling: Corruptie overheid/bedrijfsleven wijdverbreid
13 Jan 2013, 05:00
foto


De samenleving vindt dat corruptie wijdverbreid is binnen de overheid en het bedrijfsleven. De overheid scoort heel slecht. Tijdens een steekproef van het IDOS blijkt dat 66% van de samenleving denkt dat corruptie welig tiert bij de overheid en ruim 50% heeft hetzelfde beeld over het bedrijfsleven.

John Krishnadath, directeur van het IDOS, wijst er op dat tijdens de peiling, die in de eerste helft van december vorig jaar is uitgevoerd, grote corruptieschandalen toen niet speelden. Er is met verontwaardiging gereageerd op de 94.600 hectare bosbouwconcessie die onderminister Mahender Gopi heeft gekregen. Hij heeft zijn functie neergelegd. Ook het recht voor verkenning van ruim 600.000 ha die John Sew A Tjon heeft gekregen, doet veel stof opwaaien in de samenleving.

Bevestiging
Krishnadath en wetenschapper/politiek analist Guillermo Samson zeiden in het RBN-programma 'Kal Aaj Aur Kal' zaterdag dat minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen een scheve schaats heeft gereden. Krishnadath merkt op dat Sew A Tjon adviseur van de minister is en mee bepaalt wie concessies krijgen en waar deze ingetrokken worden. Samson haalt aan dat Sew A Tjon voorkennis heeft en in Nederland is dit strafbaar. In Surinaamse wetten is voorkennis niet strafbaar gesteld, maar ethisch kan dit absoluut niet. Beiden benadrukken dat iemand die recht heeft op verkenning exclusief recht krijgt tot exploitatie. Niemand stopt geld in iets om er niks uit te halen.

Krishnadath merkt tegenover Starnieuws op dat de uitkomst van de vraag over corruptie, bevestigt wat ook internationaal is vastgesteld. Op de Corruption Perceptions Index 2012 staat Suriname geboekt als een van de meest corrupte landen in de wereld. Het land moet van dit imago afkomen. Samson merkt op dat het gevaar bestaat dat als president Desi Bouterse niet optreedt, mensen zullen denken dat hij ook belangen heeft in die zaken.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April