Dorpskapitein Artist (NDP) maakt zich op voor Assemblee
Artist komt uit een één-ouder-gezin en heeft nog een zusje. Hij werd door zijn grootouders op een strenge, ouderwetse inheemse manier opgevoed. Hij kwam naar Paramaribo na de basisschool op Redi Doti te hebben doorlopen. In de hoofdstad verbleef hij in het internaat, waar hij de Paulusschool bezocht en zijn Kweek-A behaalde.
Artist is niet getrouwd en heeft geen kinderen. “Ik heb een vriendin die in Paramaribo woont en zelf ben ik ook vaak in de stad. Dan zijn we samen en natuurlijk willen we wel kinderen”, zegt hij. Artist is van huis uit leerkracht maar zei in 2004 het onderwijs vaarwel om zich volledig op zijn functie als kapitein te kunnen concentreren. “Het is geen betaalde job hoor. Van overheidswege krijg je maandelijks een tegemoetkoming van SRD 500.” Daarnaast is hij ook ondervoorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden Suriname (VIDS).
De kapitein van Redi Doti zegt modebewust te zijn. “Eigenlijk zit ik tussen twee werelden of twee culturen. Als ik me echt inheems moet presenteren dan doe ik dat ook. Je zal me misschien niet eens herkennen. Maar als ik me weer moet plaatsen tussen mijn leeftijdsgenoten, mijn vrienden, dan ga ik ook met de trend mee. Dan zul je me misschien niet eens herkennen. Je weet toch van eeehh, is dat die kapitein die gister cultureel gekleed was? Ik hou ook gewoon van vlotte shirts.” Hij zegt dat hij zich nu al geestelijk aan het voorbereiden is op de wandelkostuums die hij gaat aantrekken voor zijn dagen in het parlement. Wel verzekert hij dat zijn modekeus daarop van invloed zal zijn. Artist meent dat hij het uitgaansleven tijdens zijn jeugd zodanig heeft uitgebuit dat hij reeds uitgekeken is. Dansen in discotheken boeit hem niet meer.
Op de rug van Artist zijn twee tekeningen getatoeëerd. Hij vertelt dat het met zijn culturele achtergrond te maken heeft. Zijn eerste tatoeage (een goddelijk teken) werd in 2006 in Canada geplaatst. Hij vertoefde er voor een studie over grondenrechten. Zijn tweede tatoeage werd in 2009 in Peru geplaatst. De reis boeide hem zodanig dat hij een indiaans teken op de rug als aandenken liet aanbrengen.
Zijn stap richting politiek dateert uit 2005. Enkele maanden voor de verkiezingen werd hij benaderd door Ricardo Panka van de NDP, die een gesprek initieerde tussen hem en NDP-voorzitter Desi Bouterse. “In dat gesprek werd duidelijk dat onze politieke ideeën en doelen overeen kwamen. Op dat moment nam ik het besluit om me aan te sluiten bij die partij.” Zijn kandidaatstelling is niet van een leien dakje gegaan. Er moest veel overleg gepleegd worden. Dorpelingen, familie en collega dorpshoofden moesten geïnformeerd worden, maar uiteindelijk gaven ze allen hun goedkeuring. Volgens zeggen van Artist zal het best meevallen om het werk in het dorp te combineren met het werk in het parlement. De politiek ziet hij als een middel om oplossingsmodellen voor de vraagstukken in zijn district te vinden.
Het grondenrechten probleem van de Inheemse en Marron volkeren krijgt speciale aandacht van Artist. Samen met Hugo Jabini, net als hij op 25 mei gekozen als NDP-parlementariër maar dan in Brokopondo, die reeds een rechtszaak tegen de staat gewonnen heeft in deze kwestie, wil hij de kar trekken. Hij meent dat met vereende krachten dit vraagstuk binnen vijf jaren moet zijn opgelost. De boedelkwestie van de Para-plantages en het herstel van de ingestorte Carolinabrug moeten ook liever vandaag dan morgen aangepakt worden
Met zijn collega Ricardo Panka die straks ook voor de NDP in de Assemblee komt als vertegenwoordiger van Para, wil Artist een stappenplan samenstellen waarin de ontwikkeling van het district ter hand wordt genomen. Maatschappelijke groepen, het bedrijfsleven in het district en individuele burgers zullen hierbij betrokken worden. Hij zegt dat hij zich voor elke districtbewoner zal inzetten maar meer nog voor zijn indiaanse broeders die in een achtergestelde positie verkeren, zodat zij op gelijke hoogte kunnen komen als de andere groepen. Volgens Artist wordt dat ex-parlementariër Ronald Karwafodi dan ook erg kwalijk genomen. Artist vindt dat Karwafodi niets heeft gedaan voor het district en nog minder voor de indianen. ”Ik wil voor Para in zijn totaliteit werken, maar mijn hart gaat toch meer naar mijn groep.”
De komende weken liggen zijn prioriteiten ergens anders. De inheemse kapitein noemt zichzelf een voetbalgek. Tijdens het WK-voetbal is hij dan ook niet voor de buis weg te krijgen. Het shirt (foto) dat hij aanheeft tijdens het interview met Starnieuws verraadt zijn voetbalvoorkeur. Verder heeft hij een diepgaande interesse voor de inheemse en marroncultuur. Maar ook de wereldpolitiek boeit hem. Voor Tyson, zijn hond wil de aanstaande parlementariër tijdens de komende voetbaldagen wel een uurtje vrijmaken.
(Tekst en foto: Sharon Crawford)
Vandaag
-
18:17
Suriname bouwt aan duurzame toekomst
-
16:14
Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
-
14:49
Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
-
12:50
Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
-
10:48
Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
-
08:46
Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
-
06:51
De Twa-Twa in de Kolenmijn
-
04:53
Bewolking, regen en onweer
-
02:55
Vandaag en morgen nationale rouwdagen
-
00:57
Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
-
00:00
Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers