Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
Tijdens de inauguratie van president Jenny Simons en vicepresident Greg Rusland beweerde Assembleevoorzitter Ashwin Adhin dat het parlement een onafhankelijke, controlerende macht is binnen onze democratische rechtsstaat. Een mooie theorie. Maar Laten we de hypocrisie benoemen: in Suriname is er bij wet geen sprake meer van volksvertegenwoordigers. Wat we hebben, zijn partijdienaren met een zetel. Het parlement is verworden tot een gehoorzame kudde, onderworpen aan partijdiscipline, waar het partijbelang de dienst uitmaakt - en het volk systematisch wordt genegeerd. Het parlement is niet onafhankelijk, het is een verlengstuk van de sterkste stroming in de partijtop - en functioneert als doorgeefluik van de partij elite.
De Wet beëindiging lidmaatschap volksvertegenwoordigende organen, aangenomen in januari, is daar hét bewijs van. Volgens deze wet mogen volksvertegenwoordigers die zich niet houden aan de partijlijn - ook al handelen zij naar eer en geweten of in het belang van de kiezers - worden uitgezet. Royement, zetelverlies, exit. De boodschap is duidelijk: de partij duldt geen afwijking. Zelfs gewetensbezwaar is nu een reden voor politieke executie.
Maar het wordt nog schrijnender: de wet is niet alleen autoritair, maar ook discriminerend. Terwijl gewone parlementsleden bij de minste afwijking worden afgemaakt, blijven de partijbonzen - partijvoorzitters, oprichters, en andere leden van de partijelite - buiten schot. Zij bepalen de regels en overschrijden ze zonder gevolgen. Want hun politieke macht is de wet. Er is geen onafhankelijk orgaan - de structuren van de partij zijn vaak loyalisten van het bestuur - dat hun handelen toetst. Geen procedure die hun positie ter discussie stelt.

De grondwet zegt nochtans iets heel anders. Artikel 2 stelt glashelder dat Suriname een democratische Staat is, gebaseerd op de soevereiniteit van het volk. De Nationale Assemblée vertegenwoordigt het volk (artikel 55). Niet de partij. Niet de voorzitter. Niet de eigenaar van de partij. Het volk. Punt.

Ook woordenboeken, encyclopedieën en gezond verstand zeggen: een volksvertegenwoordiger is iemand die het volk vertegenwoordigt. Niet een zetelhouder die op bevel van een partijleider stemt. En al helemaal geen marionet die zijn geweten moet inleveren bij het hoofdkantoor van de partij.
Zolang dit systeem in stand blijft, is het parlement geen afspiegeling van het volk, maar een ordinaire onderafdeling van de politieke partij. Volksvertegenwoordigers die trouw willen blijven aan hun kiezers, worden kapotgemaakt. En de elite lacht. Zij zijn de enigen die wél veilig zijn in deze zogenaamde democratie.
Dit is geen volksvertegenwoordiging. Dit is zeteldictatuur. Tijd om de maskers af te rukken. Zolang de partij de zetel claimt, het geweten onderdrukt én met twee maten meet, blijft de kiezer een instrument - en nooit een bron van macht. De zetel moet terug naar waar deze thuishoort: bij het volk, niet bij de partij. Trouwens, Adhin moet oppassen dat hij met voorzittershamer en al door de partij kan worden teruggeroepen!
De NDP fractie (Rabin, Stephen, Ebu, Melvin) heeft zich met man en macht heftig verzet tegen de aanname van deze wet. Nu heeft ze de gelegenheid om de wet democratisch te maken en de volkswil te herstellen. Als dat niet gebeurt was de verontwaardiging maar een schijnvertoning wanneer men in de oppositiebanken zit. Zolang volksvertegenwoordigers partijvertegenwoordigers blijven, is het volk het enige dat niet vertegenwoordigd wordt, ook al is er op 25 mei gestemd.
Wilfred Leeuwin
Vandaag
Gisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie
Eergisteren
- Ere wie ere toekomt
- Kind (4) komt om bij felle woningbrand in Klaaskreek
- Twee buitenlanders aangehouden voor illegale handel in dierlijke substanties
- President Simons: Opdrachten worden alleen door mij gegeven en getekend
- Nieuw kabinet op twee ministers na compleet
- Slachtoffer met vuisten bewerkt en beroofd van tas
- Voorzitter DNA: Parlement is geen verlengstuk van regering
- Gregory Rusland: Ik ben niet boven het volk, ik ben van het volk
- President Simons: Ik neem een taak op me die alles van mij zal vragen
- Jenny Geerlings-Simons, president van de Republiek Suriname
- BTW grote inkomstenbron, maar automatisering blijft uit
- Drie arrestanten ontsnappen uit cellenhuis politiebureau Uitvlugt
- Vooruitzicht op een nieuw politiek tijdperk in Suriname
- Mooie ochtend met onweersbuien in de middag
- Van generaal tot president: Buhari met eerbetoon begraven
- Onwettige herbenoeming CBvS-governor Roemer op de valreep gecorrigeerd
- Column: Mevrouw de president
- Nieuwe salarissen voor president, vp en ministers officieel ingegaan