Fragiel staakt-het-vuren tussen Iran en Israël kalmeert oliemarkten
Afgelopen weekend bereikten de olieprijzen nog het hoogste niveau in vijf maanden, nadat de Verenigde Staten Iraanse nucleaire installaties had gebombardeerd. In reactie daarop vuurde Iran raketten af op de Amerikaanse luchtmachtbasis Al Udeid in Qatar. Die aanval leidde echter niet tot slachtoffers en leek eerder bedoeld als symbolische vergelding.
Dinsdagochtend daalde de internationale oliebenchmark Brent Crude met meer dan 5,6% en noteerde rond de $66 per vat. De markten reageerden daarmee op de suggestie dat Iran economisch niet hard terugslaat, bijvoorbeeld door de Straat van Hormuz af te sluiten of tankers aan te vallen.
Toch blijft de mogelijkheid tot sluiting van de zeestraat een zorg. Iran's parlement heeft een voorstel tot sluiting goedgekeurd, maar het besluit ligt bij de Opperste Nationale Veiligheidsraad, geleid door een vertrouweling van ayatollah Ali Khamenei.
In het verleden heeft Iran vaker gedreigd de Straat af te sluiten, onder meer in 2018 na het terugtrekken van de VS uit de nucleaire deal. Een sluiting zou volgens analisten olieprijzen opdrijven tot boven de $80, of zelfs richting $110 per vat, zoals Goldman Sachs voorspelt.
Markten ademen, maar voorzichtig
Hoewel de aanval op de Amerikaanse basis in Qatar aanvankelijk schrik aanjoeg, interpreteerden analisten de beperkte schade als signaal dat Teheran escalatie voorlopig uit de weg gaat. "Als Iran serieus wilde terugslaan, hadden ze een olietanker tot zinken gebracht in de Straat van Hormuz," schreef Robin Brooks, senior fellow bij Brookings Institution, op X.
Onafhankelijk van het conflict bevindt de oliemarkt zich al in een overgangsfase. In mei besloot OPEC om de productie in juli met maximaal 411.000 vaten per dag te verhogen, een stap richting afbouw van de productieverlagingen die tijdens de coronapandemie werden ingevoerd.
Er zijn ook buffers beschikbaar. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten kunnen samen zo’n 2,5 miljoen extra vaten per dag leveren, aldus analysebureau Third Bridge Capital. Daarmee kunnen ze een tekort tijdelijk opvangen.
Iran zelf is goed voor 4% van de wereldwijde olieproductie. Vanwege sancties gaat het grootste deel daarvan naar China, dat ongeveer 1,6 miljoen vaten per dag afneemt — bijna 90% van Iran's olie-export.
China kwetsbaar, VS waarschuwt
Hogere energieprijzen kunnen China economisch raken, zeker gezien de bestaande Amerikaanse importtarieven. "Olieprijzen zijn wereldwijd met elkaar verbonden. Een verstoring in de Straat van Hormuz zou dus ook voelbaar zijn in de VS en Europa," aldus econoom Abigail Hall Blanco van de Universiteit van Tampa.
Opmerkelijk is dat Trump maandag verklaarde dat China Iraanse olie mag blijven kopen, wat een draai in het Amerikaanse beleid lijkt te betekenen. Reuters meldde eerder dat de VS sancties had opgelegd aan Chinese raffinaderijen en havens die Iraanse olie verwerken.
In Irak evacueert de staatsoliemaatschappij Basra Oil buitenlandse werknemers, uit angst voor vergeldingsaanvallen op Amerikaanse troepen. BP, dat samenwerkt in het grote Rumaila-olieveld (3,32 miljoen vaten/dag), verminderde de personeelsbezetting, maar zegt dat de productie niet geraakt wordt. Het aandeel BP daalde wel met 1,4% in New York.
Ook buiten OPEC+ kunnen producenten als Brazilië, Canada, Guyana en de VS op termijn bijspringen. Maar alleen de VS en Canada kunnen snel opschalen; de andere landen hebben meer tijd nodig.
Strategische reserves en politieke risico’s
De VS beschikt over een strategische olievoorraad van 402,5 miljoen vaten, bedoeld voor noodgevallen. Aanvullen van deze reserve zou miljarden kosten en jaren duren.
Politiek gezien kan de situatie ook risico’s opleveren voor Trump, die eerder op Truth Social riep: "Iedereen houd de olieprijzen laag, ik houd het in de gaten." Hoewel benzineprijzen sinds vorig jaar met 12% zijn gedaald, blijft inflatie een aandachtspunt — voedselprijzen liggen 2,9% hoger dan vorig jaar.
De olieprijzen zijn voorlopig in rustiger vaarwater terechtgekomen. Maar zoals sectoranalist Peter McNally opmerkte: "Het blijft een vloeibare situatie."
Vandaag
-
11:16
Jenny Geerlings-Simons, president van de Republiek Suriname
-
09:58
BTW grote inkomstenbron, maar automatisering blijft uit
-
08:12
Drie arrestanten ontsnappen uit cellenhuis politiebureau Uitvlugt
-
07:26
Vooruitzicht op een nieuw politiek tijdperk in Suriname
-
05:33
Mooie ochtend met onweersbuien in de middag
-
03:44
Van generaal tot president: Buhari met eerbetoon begraven
-
01:51
Onwettige herbenoeming CBvS-governor Roemer op de valreep gecorrigeerd
-
00:59
Column: Mevrouw de president
-
00:00
Nieuwe salarissen voor president, vp en ministers officieel ingegaan
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen