Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
De 69-jarige Leo XIV, voorheen de Amerikaanse kardinaal Robert Prevost, eerde paus Franciscus, die op 21 april overleed, als "een voorbeeld van volledige toewijding aan de dienstbaarheid" en benadrukte diens streven om de katholieke kerk meer open te stellen voor de moderne wereld.
"Laten we deze kostbare erfenis ter hand nemen en de reis voortzetten," zei Leo in zijn toespraak, waarin hij kardinalen opriep tot samenwerking en dialoog. Hij benadrukte het belang van het Tweede Vaticaans Concilie, dat in de jaren zestig de liturgie moderniseerde en interreligieuze dialoog bevorderde.
De nieuwe paus kondigde aan dat hij zijn naam deels koos ter ere van Leo XIII, de paus van de sociale leer van de kerk, en waarschuwde voor nieuwe bedreigingen voor arbeiders, waaronder kunstmatige intelligentie. AI vormt volgens hem "nieuwe uitdagingen voor de verdediging van menselijke waardigheid, rechtvaardigheid en arbeid".
In tegenstelling tot eerdere pausen koos Leo XIV voor een interactieve bijeenkomst. Na een korte toespraak nodigde hij elke kardinaal uit om hun zorgen en suggesties te delen. De Ierse kardinaal Sean Brady noemde de bijeenkomst "luisterend en open", terwijl de Spaanse kardinaal Aquilino Bocos Merino sprak van een "hartelijke en gemeenschappelijke sfeer".
Ook geopolitieke thema’s kwamen aan bod, waaronder de positie van katholieken in China. De Tsjechische kardinaal Dominik Duka bevestigde dat de onderhandelingen met Beijing over een uitbreiding van de omstreden overeenkomst uit 2018 aan de orde kwamen. Deze overeenkomst geeft de Chinese overheid inspraak bij bisschopsbenoemingen, iets wat volgens critici neerkomt op een concessie aan een autoritair regime.
Kardinaal Gerhard Müller, een uitgesproken criticus van Franciscus, noemde de ontmoeting "zeer goed en harmonieus". Volgens bronnen kreeg Leo tijdens het conclaaf op 8 mei uiteindelijk meer dan 100 stemmen van de 133 kiesgerechtigde kardinalen. De Malagassische kardinaal Désiré Tsarahazana bevestigde dat Leo daarmee ruim over de vereiste tweederdemeerderheid ging.
De ontmoeting vond plaats in het kleine auditorium van het Vaticaan, waar ook de pre-conclaafbijeenkomsten werden gehouden. Leo XIV begroette elke kardinaal persoonlijk bij het vertrek.
Vandaag
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning