NDP ondersteunt Venetiaan met afschaffing Sinterklaas
22 Dec 2011, 12:15
foto
De voorzitter van Pertjajah Luhur/Volks Alliantie en assembleelid Paul Somohardjo tussen twee Sinterklazen op een kinderfeest op 3 december te Beekhuizen. (Foto: PL)


Sinterklaas viering in Suriname is uit den boze. Het feest heeft een racistisch element met zwarte pieten. Dit feest hoort niet thuis in Suriname en moet worden afgeschaft. Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) kaart deze kwestie met klem aan in De Nationale Assemblee vandaag.

Venetiaan krijgt de volledige ondersteuning van assembleevoorzitter Jennifer Simons, de fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka en Melvin Bouva (NDP). Het is opvallend dat grote delen van De Nationale Assemblee zich hult in een laaiende stilte. Panka brengt in herinnering dat Sinterklaas in de jaren tachtig afgeschaft was, maar de viering steekt weer de kop op.

Zuid-Afrika
Venetiaan wijst op de strijd die in Zuid-Afrika is gevoerd tegen apartheid. Het kan niet bij hem in dat dit feest hier toegelaten wordt. Het ergste vindt Venetiaan dat onlangs Sinterklaas gevierd is op het Onafhankelijkheidsplein. Het assembleelid vindt dat de provocatie gestopt moet worden naar het 'zwarte deel van de Surinaamse bevolking'.

Bouva merkt op dat kinderen verziekt worden met verkeerde denkbeelden over Sinterklaas. Dit kan niet langer getolereerd worden. Simons merkt op dat in elk geval op scholen, waar het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling invloed heeft, geen Sinterklaas gevierd moet worden. "Wat mensen in hun huizen doen, daar hebben wij geen invloed op", aldus Simons.
Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October