Trump-functionarissen: Meer dan 50 landen willen handelsbesprekingen met VS
In talkshows op zondagochtend probeerden Trumps belangrijkste economische adviseurs de tarieven af te schilderen als een slimme herpositionering van de VS in de wereldhandelsorde. Ze probeerden ook de economische gevolgen van de tumultueuze uitrol van vorige week te minimaliseren, voorafgaand aan de verwachte hobbelige opening van de Aziatische aandelenmarkten op maandag.
Minister van Financiën Scott Bessent zei dat meer dan 50 landen sinds de aankondiging van vorige woensdag onderhandelingen met de VS zijn begonnen, waardoor Trump een machtspositie heeft gekregen.
Noch Bessent noch de andere functionarissen noemden de landen of gaven details over de gesprekken. Echter, gelijktijdige onderhandelingen met zoveel landen tegelijk zou potentieel een enorme logistieke uitdaging kunnen vormen voor de Trump-regering. Het is niet duidelijk hoe lang zulke gesprekken zouden duren.
De Taiwanese president Lai Ching-te stelde zondag nultarieven voor als basis voor gesprekken met de VS. Hij beloofde handelsbelemmeringen weg te nemen en zei dat Taiwanese bedrijven hun investeringen in de VS zullen verhogen.
"Hij heeft zijn invloed zo groot mogelijk gemaakt", zei Bessent in 'Meet the Press' van NBC News.
Bessent bagatelliseerde de daling van de aandelenmarkt en zei dat er "geen reden" was om een recessie te verwachten op basis van de tarieven. Volgens hem was de banengroei in de VS sterker dan verwacht.
"We zagen vrijdag aan de werkgelegenheidscijfers dat die ver boven de verwachtingen lagen, en dat we vooruitgaan. Ik zie dan ook geen reden om rekening te houden met een recessie", aldus Bessent.
Trump schokte economieën over de hele wereld nadat hij zware tarieven op Amerikaanse importen aankondigde. Dit leidde tot tegenmaatregelen van China en leidde tot angst voor een wereldwijde handelsoorlog en recessie.
Amerikaanse aandelenkoersen daalden met ongeveer 10% in de twee dagen sinds Trump een nieuw wereldwijd tariefstelsel aankondigde dat agressiever was dan analisten en investeerders hadden verwacht.
Analisten en grote investeerders gaven Trumps tariefinspanningen de schuld van de daling van de aandelenmarkt, waarvan de meeste economen en het hoofd van de Amerikaanse Federal Reserve geloven dat ze de inflatie aanwakkeren en de economische groei schaden.
Economen van JPMorgan schatten nu dat de tarieven zullen resulteren in een daling van het bruto binnenlands product over het hele jaar met 0,3%, een daling ten opzichte van een eerdere schatting van 1,3% groei, en dat het werkloosheidspercentage zal stijgen van 4,2% nu naar 5,3%.
Verenigd front
De markten die in de greep zijn van tarieven, gaan opnieuw een week van mogelijke onrust tegemoet, na de slechtste week voor Amerikaanse aandelen sinds het begin van de Covid-19-crisis vijf jaar geleden.
De S&P 1500 Composite Index, een van de breedste maatstaven voor de Amerikaanse markt, verloor bijna 6 biljoen dollar aan waarde in de twee dagen na Trumps aankondiging en sinds half februari is er bijna 10 biljoen dollar verloren gegaan. Dit is een flinke klap voor de pensioenpot van miljoenen Amerikanen.
Tijdens een interview met ABC News' 'This Week' ontkende Kevin Hassett, directeur van de Amerikaanse National Economic Council, dat de tarieven onderdeel waren van een strategie van Trump om de financiële markten te laten crashen en zo de Amerikaanse Federal Reserve onder druk te zetten om de rente te verlagen. Hij zei dat er geen sprake zou zijn van 'politieke dwang' op de centrale bank.
In een bericht op Truth Social van vrijdag deelde Trump een video waarin hij suggereerde dat hij met zijn tarieven opzettelijk de aandelenmarkt wilde aanpakken in een poging om de rentetarieven te verlagen.
Het bericht op sociale media leidde tot een wereldwijd debat over de vraag of Trumps tarieven deel uitmaakten van een nieuw, permanent tariefstelsel of dat het slechts een onderhandelingstactiek was die ertoe zou kunnen leiden dat de tarieven zouden worden verlaagd door concessies van andere landen.
Handelsminister Howard Lutnick suggereerde in het programma 'Face the Nation' van CBS News dat het laatste het geval zou kunnen zijn. Hij zei dat de tarieven "dagen en weken" zouden blijven gelden. Hij zei dat de wederkerige tarieven zoals gepland op 9 april zouden worden ingevoerd.
De procedure die wordt gebruikt om de tarieven te bepalen, werd vorige week onder de loep genomen nadat ze werden toegepast op onbewoonde gebieden waar pinguïns leven en andere kleine, afgelegen gebieden.
Volgens Lutnick was een alomvattende aanpak nodig, zodat kleine landen niet door grotere landen konden worden misbruikt om de tarieven te omzeilen.
"In feite zei hij (Trump): 'Ik kan niet toestaan dat er ergens ter wereld goederen naar China of andere landen kunnen worden verzonden'", aldus Lutnick.
Miljardair Elon Musk, een adviseur van Trump, zei zaterdag dat hij hoopt op volledige vrijheid van handel tussen de VS en Europa in de toekomst.
Peter Navarro, een handelsadviseur van Trump, verwierp het idee van een breuk tussen Musk en de regering van Trump over het tariefbeleid, maar zei wel dat de CEO van Tesla alleen zijn zakelijke belangen behartigde.
"Er is hier geen sprake van een meningsverschil", vertelde Navarro aan 'Sunday Morning Futures' van Fox News.
Vandaag
-
10:23
Ex-president Wijdenbosch overleden
-
09:32
Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
-
08:48
41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
-
06:51
Zaaien met olie
-
04:53
Kans op korte buien in de middag
-
02:55
Canadese liberalen winnen minderheidsregering
-
00:57
Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
-
00:00
OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan
Gisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs
Eergisteren
- Versterking is nog geen vertrouwen
- Tijdelijke aanpassing regionaal vliegschema SLM
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei
- Reactie op 'Ons politiek-bestuurlijk systeem...'
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewijnestraat
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal
- Mijn gezondheid is geen bevel
- 23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
- Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
- Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
- Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
- Bewolkt met kans op enkele middagbuien
- Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
- Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
- Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost