Positief bezoek minister Rubio probeert men te ondermijnen
In reactie op het perspectief van het bezoek van minister Rubio aan Suriname vindt dhr. Colvin Overdiep, dat hij wat kritische noten moest toevoegen. Mijn beschrijving van het bezoek van minister Rubio kan ik helaas niet als negatief beschrijven, omdat er absoluut geen negatieve elementen aanwezig waren, ook niet tijdens de voorbereidingen waar ik zelf bij aanwezig was. Ook voor de regio was het een positief moment. Dat is de simpele waarheid en waarom mag dat niet gezegd worden? Laten wij blij zijn om de goede dingen die gebeuren.
Mijn artikel betrof geen historische analyse van het beleid van de VS, maar slechts een momentopname m.b.t. het buitenlands beleid van de tweede regering Trump. Dus een analyse van de afgelopen twee tot drie maanden. In een ingezonden artikel kan je overigens geen uitvoerige analyses geven. Dus als meneer Overdiep de behoefte heeft aan een historische analyse dan mag hij dat doen, maar niet mij zomaar dingen verwijten.
Ik heb geen historische analyse gemaakt of willen maken van de relatie tussen de Caricom en de VS, maar slechts van wat er op dit moment speelt nl. de onzekerheid m.b.t. de Amerikaanse politiek t.o.v. het Caribisch Gebied. Het bezoek van Marco Rubio was bedoeld om daar meer duidelijkheid in te brengen en dat is gebeurd. Er is een stuk onzekerheid weggenomen en in dat opzicht zijn de Caribische landen tevreden en positief gestemd. Zowel premier Holness van Jamaica, president Ali van Guyana, als president Santokhi van Suriname hebben zich aan het eind van het bezoek positief uitgelaten over de relatie met de VS.
Meneer Overdiep kan de persconferenties in Jamaica, Guyana en Suriname beluisteren om het te verifiëren. President Ali zei: “the United States is our trusted partner”. Wie ooit het boek ‘The West on Trial’ van Cheddy Jagan (de oprichter van dezelfde partij in Guyana die nu aan het bewind is) heeft gelezen, weet dat de VS in de regio niet altijd de trusted partner was. Mijn analyse ging niet over het verleden, maar over het recent bezoek van Rubio dat als positief is ervaren, zeker ook door Guyana.
Het betekent niet dat er geen issues zijn waar de Caricom en de VS van mening verschillen, want die heb ik ook aangegeven in mijn artikel m.n. de relatie met Cuba, met China en klimaatverandering. Maar die zaken zijn duidelijk niet doorslaggevend geweest, en in Suriname niet eens besproken tijdens het gesprek met president Santokhi.
De relatie tussen Caricom en Suriname ken ik wellicht als geen ander en ben er altijd voorstander van geweest. Ik heb het van nabij meegemaakt in Brussel tijdens de ACP periode begin tachtiger jaren, waar projecten met het Caribisch gebied veelal buiten Suriname om werden besloten. Ik was lid van een kleine delegatie die in 1984 langs vrijwel alle Caricomlanden is gegaan om voor het lidmaatschap te lobbyen, wat toen niet gelukt is, omdat Caricom geen militair bewind wilde. Ook toen Suriname in 1995 eindelijk toegelaten werd, waren wij een vreemde eend in de bijt. Dertig jaar verder zijn we een integraal deel van de Caricom.
Dat de Caricom staatshoofden de kandidatuur van Suriname voor de positie van Secretaris-Generaal OAS hebben ondersteund is een absolute mijlpaal van vertrouwen. Het binnenhalen van de positie van SG OAS is wellicht het voorlopig hoogtepunt voor de Surinaamse diplomatie en dat hebben we niet aan de VS te danken. Als Permanente Vertegenwoordiger van Suriname bij de OAS zet je je hiervoor in en merk je meteen hoe belangrijk dit is in Washington. Meneer Overdiep vindt het misschien niet zo positief, maar dan kent hij de diplomatieke geschiedenis en struggles van ons land slecht.
De status van Suriname is de afgelopen jaren internationaal gestegen en dat merk je overal. Wij hebben dit gedaan zonder dure lobbykantoren, die onder de vorige regering wel werden ingehuurd. Als ambassadeur heb ik toegang tot alle geledingen van de Amerikaanse samenleving en blijf zeker niet steken bij een secretaresse van een lobbyist. Dat typeert de veranderde relatie tussen Suriname en de VS; men vertrouwt ons weer. Uiteraard heeft de VS haar eigen belangen, maar Suriname en de Caricom hebben zeker ook belang bij een goede en werkbare relatie met de VS. Het werk van diplomaten is om zo een relatie te bewerkstelligen, ongeacht de geschiedenis, dominante ideologie en regering van de VS.
Marten Schalkwijk
Vandaag
-
18:39
Een stukje geschiedenis
-
16:40
Minister Baasaron belooft personeel versterking en vernieuwing
-
14:41
Kyiv leeft in de schaduw van de sirenes
-
12:43
Para Farmer Field School stimuleert landbouwondernemerschap
-
10:45
Suriname en VS sluiten jungletraining succesvol af
-
08:47
Wie heeft de macht werkelijk in handen?
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie