Genocide in Palestina: Trauma en Empathie
"Children are dying. That's a succinct summary of humankind. Who needs tomes and volumes of history? Children are dying. The injustices of the world hide in those three words." (Steven Erikson)
De Israëlische genocide in Gaza heeft sinds 7 oktober 2023 minstens 44.429 Palestijnen het leven gekost en 105.250 gewond. Minstens 1.139 mensen werden die dag in Israël gedood tijdens de door Hamas geleide aanvallen, en meer dan 200 mensen werden gevangengenomen.
Als psycholoog is het onmiskenbaar hoe deze omstandigheden trauma’s veroorzaken. Trauma is meer dan een mentale wond; het tast de ziel aan. Het vernietigt gemeenschappen, relaties en identiteit. Palestijnen worden niet alleen geconfronteerd met de fysieke gevolgen van oorlog, zoals verwondingen en verlies van ledematen, maar ook met de psychologische last. Kinderen groeien op met angst, wantrouwen en het constante gevoel van onveiligheid. Volwassenen worstelen met posttraumatische stressstoornis (PTSS), depressie en hopeloosheid. Het leven in een staat van voortdurende dreiging ontneemt hen de kans om te genezen.
Een van de meest schrijnende aspecten van deze situatie is de intergenerationele overdracht van trauma. Kinderen erven niet alleen de pijn van hun ouders, maar ook een diepgeworteld gevoel van onrecht en machteloosheid. Deze realiteit, geworteld in meer dan 75 jaar onderdrukking en kolonisatie, creëert een vicieuze cirkel van trauma en onveiligheid die genezing vrijwel onmogelijk maakt.
De wereld kijkt toe, vaak met kilheid en afstandelijkheid. Sommigen rechtvaardigen het geweld als vergelding, maar de huidige tragedie is het resultaat van decennialange koloniale bezetting en apartheid. Hoewel empathie vaak ontbreekt in internationale reacties, laten landen zoals Zuid-Afrika en Ierland zien hoe solidariteit eruit kan zien. Hun eigen geschiedenis van onderdrukking biedt hen een uniek perspectief en een stem van steun voor Palestina.
Hoe kunnen we de dood van duizenden kinderen, vrouwen en mannen rechtvaardigen? Hoe kunnen we onverschillig blijven tegenover een volk dat systematisch wordt uitgehongerd, onteigend en vermoord? Als psycholoog zie ik hoe de complexiteit van situaties vaak wordt versimpeld tot zwart-wit denken. Het is makkelijker om een harde lijn te trekken en te zeggen: "Zij zijn begonnen." Maar menselijkheid vereist nuance en empathie.
Empathie betekent niet dat we andere slachtoffers vergeten, maar dat we de menselijkheid in iedereen erkennen. Het betekent dat we verder kijken dan schuld en vergelding, en ons richten op de immense menselijke kosten van dit conflict. De voorbeelden van Zuid-Afrika en Ierland tonen aan dat empathie en solidariteit krachtige instrumenten zijn in het streven naar rechtvaardigheid en vrede. Het betekent simpelweg dat we mensen zien als mensen.
De wereld heeft niet alleen de morele plicht om te reageren, maar ook de verantwoordelijkheid om trauma te voorkomen. We weten uit onderzoek dat onopgelost trauma leidt tot meer geweld, instabiliteit en lijden. Het toestaan van deze genocide betekent dat we niet alleen falen in ons mededogen, maar ook bijdragen aan een cyclus van destructie.
Ik eindig met een dringende oproep tot empathie. Stop met het rechtvaardigen van geweld als vergelding. Zie de trauma’s, de stervende kinderen en de vernietigde levens. Dit moet stoppen, en dat kan alleen door nu actie te ondernemen.
Trauma is een wond die generaties kan overschrijden. Het is aan ons, als wereldburgers, om te voorkomen dat deze wond blijft etteren. Laten we kiezen voor menselijkheid en rechtvaardigheid. Laten we kiezen voor vrede.
Drs. Gasieta Naushaad
Neuropsycholoog
Vandaag
-
08:48
Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
-
06:51
Champions League of hulpbronnenvloek?
-
04:53
Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
-
02:55
BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
-
00:57
CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
-
00:01
Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen