Groep-Bissumbhar positief over brief dna-leden aan president
09 Dec 2011, 20:30
foto
De kandidaten van de groep Bissumbhar/Naarendorp presenteerden zich vandaag op een persconferentie.


De groep kandidaten onder leiding van KKF-voorzitter Narpath Bissumbhar vindt de brief die vijf parlementariërs hebben geschreven aan president Desi Bouterse, een positieve ontwikkeling. “We zijn blij dat vanuit het parlement aandacht wordt gevraagd voor het aanpassen van de wet die van toepassing is op de kamer”, zegt Henk Naarendorp. De groep heeft zich vandaag officieel gepresenteerd aan de gemeenschap en het bedrijvenveld.

Bissumbhar en Naarendorp stellen dat de huidige wet daadwerkelijk verouderd is en een reflectie is van een oudere economische situatie. Evenwel wordt de verkiezing van 12, 13 en 14 december gehouden op basis van de bestaande wet. “We hopen dan dat de volgende verkiezingen onder een nieuwe wet gehouden worden”, zegt Bissumbhar.

Achter de brief
Mitchell Tjin A Djie, die een van de kandidaten is, zegt met assembleelid Athur Tjin A Tsoi gesproken te hebben, die de brief aan het staatshoofd heeft mede ondertekend. De parlementariër zou hebben aangegeven dat na de persconferentie van het kamerbestuur, waarbij is ingegaan op de perikelen en vermeende ontoelaatbare handelingen, zaken nu duidelijk zijn. De brief zou eveneens gezien moeten worden als een vorm van alertheid die past bij het werk van parlementariërs.

Tjin A Tsoi bevestigt het gesprek en zegt nog steeds achter de brief te staan. “Er is na de persconferentie wel wat duidelijkheid gekomen, maar zijn er toch zaken, zoals het stemmen, het aantal dagen en ook die kwestie van de stichting die om duidelijkheid vragen. Ik kijk er alleen als parlementariër naar”, zegt hij.

Transparant beleid
De groep heeft 42 kandidaten op haar lijst, verspreid over alle acht bedrijventakken die zijn aangesloten bij de kamer. Bissumbhar zegt dat zijn kandidaat-bestuur zich vooral wil sterk maken voor het voeren van een transparant beleid, als het wordt gekozen. Dit kandidaat bestuur wil het aantal bedrijfstakken uitbreiden. Er op wordt gewezen dat volgens de wet elke ondernemer en bedrijf verplicht zijn zich te registreren bij de kamer. Dat de landbouwers niet zijn aangesloten, moet niet als een verwijt gebracht worden.

Volgens Naarendorp is indertijd besloten landbouwers vrij te stellen en daardoor hen tegemoet te komen minder of geen belasting te betalen. “De economie ziet er nu anders uit en is die sector sterker geworden. Dus ook dat zal in de wet aangepast moeten worden”, zegt Naarendorp. Bedrijven in de mijnbouw sector zijn ook verplicht zich te registeren.

Bedrijfsleven
Bissumbhar zegt te erkennen dat er een zekere mate van afstand is tussen de kamer en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), maar dat de toenaderingen tot elkaar wel duidelijk zijn. Volgens hem is het belangrijk voor alle bedrijvenorganisaties een goede samenwerking te hebben met de kamer, omdat die bij wet de vertegenwoordiger is van de verschillende bedrijvenorganisaties.

Hij wijst op de goede samenwerking die de kamer heeft met bijvoorbeeld de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa). Ook voor de overheid is het, gezien de sociale en economische belangen, belangrijk dat wordt samengewerkt met het bedrijfsleven. Over het standpunt van de VSB dat de kamer geen plaats zou moeten hebben in tripartiet overleg, zegt Bissumbhar dat dit juist het geval moet zijn. “Wij zijn bij wet de vertegenwoordiger van het bedrijfsleven, de VSB is slechts een belangenorganisatie”, aldus Bissumbhar.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April