Eugène van der San behoort beter te weten
Reactie op het artikel van Eugène van der San: “Een verduidelijking voor de VHP Mediacommissie”. We kunnen president Santokhi, helemaal geen ongelijk geven als hij zegt dat wij niet terug willen naar de ellende van 10 jaar regering Bouterse, toen hij de regeermacht overnam in 2020. Dat is gewoon een feit, we kunnen dat niet ontkennen. Er waren nauwelijks deviezen bij de Centrale Bank, verschillende banken stonden op omvallen, de koers was al SRD 20 bij de cambio's, er was een flinke schuldenberg vanwege 225 leningen, er was geen geld meer om salarissen te betalen, ook schulden konden niet meer afgelost worden, etc. In 2010 had de regering Venetiaan een gezonde economie overgedragen, maar bij de overdracht in 2020 was het een failliete boedel. We hadden internationaal geen krediet meer en waren in ’default’. Wie meer wil weten over de situatie moet het Herstelplan en de IMF rapporten lezen.
De economie werd in stand gehouden door steeds meer leningen te nemen, totdat het niet meer kon en de Surinaamse banken weigerden om de Staat nog geld te lenen. Het is leuk om leningen te nemen en great te leven en te doen alsof je rijk bent. Maar er komt een dag dat je moet terugbetalen en als je dat niet kan, dan komt de bank beslag op jouw spullen leggen. Op dat punt was Suriname beland en als dat geen ellende is, meneer van der San, dan begrijpt u het niet. Dan hebben we het nog niet eens over de vele corruptieschandalen.
De ellende was echt niet veroorzaakt door president Santokhi. Die nam een ‘broko pernasi’ over. Helaas moest er eerst puin geruimd worden want een huis afbreken gaat snel, maar om het weer op te bouwen na een brand moet je eerst puin ruimen en daarna kijken hoe je het gaat opbouwen. Geen wonder dat Bouterse bij zijn afscheid aan president Santokhi zei “It will be a long hot summer”. Hij wist wat hij bewust had achtergelaten om het de nieuwe regering zo moeilijk mogelijk te maken. Dus wanneer Santokhi zegt “wij willen niet terug naar die ellende” dan heeft hij volkomen gelijk.
De wederopbouw is niet eenvoudig geweest en gaat nog steeds door. Door prudent beleid van president Santokhi, hebben investeerders vertrouwen en geloof in deze regering, daarom wordt er nu flink geïnvesteerd. Ja, daarom zijn de supermarkten vol, men kan van alles kopen en zich vrij verplaatsen. Door de vele salarisverhogingen en koopkrachtversterking kunnen grote delen van de samenleving allerhande levensmiddelen aanschaffen.
De heer Herman Adhin, was een bescheiden man, een echte landsdienaar, maar zeker geen dienaar van Bouterse. Zijn kinderen zijn in leven kunnen meer vertellen. Dat Staatsolie Bouterse zijn legacy is, is een grote onzin. Staatsolie, baby van Bouterse? Wie is zo dom om zijn baby (Staatsolie) te verkopen voor een habbekrats. Staatsolie, is het goudhaantje van Suriname, wie waren die dommies om Staatsolie te verkopen?
Er waren wel degelijk pogingen om Staatsolie te verkopen voor U$ 60 miljoen in 1999. Het is gelukkig niet verkocht, dankzij de grote stakingen o.l.v. de Staatsolie werknemers. De directeur van Staatsolie was zelfs ontslagen door de regering. Wie het niet gelooft moet maar de kranten van die tijd nalezen. De bevolking heeft Staatsolie toen gered uit de handen van Bouterse en consorten.
Wij van de VHP mediacommissie roepen het volk wel op, om op 25 mei 2025 goede keuze te maken, om te kiezen voor leiders die hun verantwoordelijkheid kennen. Leiders die kennis en deskundigheid hebben om het land op een verantwoorde wijze te leiden. En NIET te kiezen voor leiders die de kas van de Centrale Bank van Suriname leegroven om weer te zorgen voor grote ellende.
Idris Naipal
Hiermee sluit de VHP mediacommissie deze discussie af.
Vandaag
-
08:48
Suriname is geen arm land – het is leeggeroofd
-
06:51
Eerste master Geschiedenis afgeleverd door Faculteit der Humaniora van AdeKUS
-
04:54
Bewolkte zaterdag met kans op onweersbuien
-
02:56
Bijna 5.000 doden in Haïti sinds oktober door escalerend bendegeweld
-
00:57
VS en Suriname starten gezamenlijke medische missie AMISTAD 2025
-
00:01
Minister Ori: Met opgeheven hoofd vertrek ik
Gisteren
- Reactie op 'Waarschuwing tegen...pakken'
- Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
- Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
- Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
- NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
- Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
- Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
- Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
- Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
- Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
- Steeds meer zon met wegtrekkende buien
- Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
- Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!
Eergisteren
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverheerlijking
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor
- Bronto Somohardjo kiest niet voor ministerspost
- De 6 namen NDP ministers bekend
- Politiek is een keuze, geen roeping van God
- Twee aanhoudingen in Regio West voor geweld en smokkelwaar
- ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
- Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
- OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
- Onweer en nog wat laatste regenbuien
- Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
- Column: Kort door de bocht
- Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan