Persrechter Johanns belicht vonnis 'Pakittow'
03 Aug, 00:01
foto
Persrechter Alida Johanns geeft uitleg over het vonnis in de zaak '17 februari 2023'. (Foto: René Gompers)


Rechter Ishwardat Sonai heeft Stefano ‘Pakittow’ Biervliet vrijdag veroordeeld voor opruiing en poging tot zware mishandeling, en Ashwin Ramharak voor poging tot zware mishandeling. Als zij de komende twee jaren een misdrijf plegen zal Biervliet alsnog een gevangenisstraf van 391 dagen moeten uitzitten en Ramharak 156 dagen. Rechter Sonai heeft aangegeven dat hij met deze uitspraak een herhaling van ’17 februari 2023’ wil voorkomen. Hij heeft benadrukt dat “het recht op demonstreren er is, maar dat er tijdens het demonstreren geen strafbare feiten moeten worden gepleegd.”

Op 17 februari 2023 is een protest onder leiding van Biervliet enorm uit de hand gelopen; het Assembleegebouw is bestormd en deels vernield, branden zijn gesticht, er zijn gewonden gevallen waaronder tenminste 1 politieman, handelszaken zijn geplunderd, er is met een soundtruck ingereden op een cordon van gewapende eenheden terwijl er demonstranten bijstonden. Ramharak was de bestuurder van de truck.

Rechter Sonai heeft Biervliet veroordeeld tot 400 dagen gevangenisstraf waarvan 391 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar met aftrek van voorarrest. Ramharak tot 180 dagen gevangenisstraf waarvan 156 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar met aftrek van de voorarrest. Biervliet heeft al 9 dagen in de gevangenis gezeten en Ramharak 24. De mannen blijven op vrije voeten, gevangenneming is niet gelast.

Rechter Alida Johanns heeft na het vonnis breedvoerig uitgelegd hoe de kantonrechter tot de uitspraak is gekomen. Bij Biervliet zijn onder andere de oproepen via social media en enkele uitspraken als “If a san pori mek a pori’ en het tegen de afspraken in afdraaien van het lied ‘Heat’ terwijl de gemoederen al verhit waren, enkele feiten waarmee ‘Opruiing’ bewezen is geacht.  De poging tot zware mishandeling omdat hij de opdracht gegeven heeft om op te trekken terwijl er een muur van gewapende veiligheidsmensen en demonstranten voor de truck stonden. Bij Ramharak is poging tot zware mishandeling eveneens bewezen omdat duidelijk op beelden te zien is dat hij optrekt en inrijdt op de mensen voor de truck.

Johanns haalt uit het vonnis aan: “De kantonrechter komt tot het oordeel dat het handelen van Biervliet een groot gevoel van onveiligheid bij de demonstranten, de politieagenten en militairen teweeg heeft gebracht. Zodanig dat er zelfs op de banden moest worden geschoten om erger te voorkomen. Het moet voor de menigte ook schokkend zijn geweest om dit zo te zien gebeuren. Een truck die inrijd op hen.”

De persrechter licht de motivatie van de kantonrechter voor de straf toe: “Ter voorkoming van herhaling is het belangrijk dat er een soort stok achter de deur staat. Vandaar de voorwaardelijke straf en de proeftijd. De rechter beoogt met de strafoplegging duidelijk te maken dat het recht van demonstratie er is doch dat tijdens het demonstreren geen strafbare feiten gepleegd mogen worden.”

Johanns legt uit over de opgelegde straf: “In dit geval heeft Biervliet al negen dagen in voorarrest gezeten. Bij de strafoplegging heeft de kantonrechter daar rekening mee gehouden. Het gevolg voor Biervliet is dat hij inderdaad het onvoorwaardelijk deel van zijn straf al heeft uitgezeten. De rest is een voorwaardelijke straf, in dit geval is er een proeftijd van twee jaren aangekoppeld. In die proeftijd zal degene die veroordeeld is, zich niet schuldig mogen maken aan enig misdrijf.  Als hij zich schuldig maakt aan enig misdrijf in de periode van de proeftijd zal hij dat voorwaardelijke deel alsnog moeten uitzitten. Dat zijn die 391 dagen.” Hetzelfde geldt voor Ramharak. Beiden hebben nog de optie om in hoger beroep te gaan.

Advertenties

Friday 13 September
Thursday 12 September
Wednesday 11 September
Tuesday 10 September