In Venezuela heerst honger bij de presidentsverkiezingen
09 Jul, 10:46
foto
Mensen ontvangen voedsel van Carolina Leal, directeur en oprichter van de stichting Alimentando Suenos, in Maracaibo, Venezuela. (Foto: Reuters)


Carolina Leal steunde de socialistische Venezolaanse president Nicolas Maduro en daarvoor zijn voorganger Hugo Chavez. Maar nu brengt Leal, oprichtster van de liefdadigheidsinstelling 'Feeding a Dream', haar dagen door met het voeden van hongerige en soms ondervoede kinderen in Maracaibo, in de olierijke deelstaat Zulia in Venezuela. En nu is ze daar niet zo zeker van.

"Ik verdedigde de revolutie", zei Leal. "Maar ik werd het beu om mensen te zien sterven van de honger."

Venezuela stemt op 28 juli voor zijn volgende president – ​​en de moeilijke omstandigheden waarin velen leven zullen de prioriteit van de mensen zijn. Ondanks een recent economisch herstel dat veel wordt aangeprezen door de regering van Maduro, lijden veel gezinnen honger en zijn ze afhankelijk van hulp om zichzelf te voeden.

"We hebben levens gered, we hebben de ogen van veel kinderen zien stralen, en dat geeft de meeste voldoening", zegt Leal (47), terwijl ze Juan Camilo vasthoudt, een baby van drie maanden, die wordt gevoed door de stichting.

De afgelopen tien jaar is het bruto binnenlands product in Venezuela met ongeveer 73% gedaald. Hoewel Maduro in 2019 de valutacontroles en andere regelgeving heeft versoepeld om de economie te stimuleren, lijdt Venezuela volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, na Bolivia, het op een na hoogste niveau van honger in Zuid-Amerika.

Ongeveer 5,1 miljoen van de bijna 30 miljoen mensen krijgen niet genoeg te eten, zegt de VN.

De regering geeft de Amerikaanse sancties de schuld van de economische problemen van het land.

Elke week, van maandag tot en met vrijdag, serveert Leal vanuit haar garage 200 lunches aan kinderen in de westelijke wijk Altos de Milagro Norte in Maracaibo, waarbij ze soep, kip en rijst, ontbijtgranen en meer uitdeelt.

Elke week ziet de liefdadigheidsinstelling, die wordt gefinancierd door donaties van belangengroepen, minstens twee gevallen van ondervoede kinderen, zei ze.

Maduro, die sinds 2013 aan de macht is, hoopt in juli een derde termijn te winnen, tegen oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez, een voormalig diplomaat.

Maar terwijl de verkiezingscampagne vordert, zegt Leal dat ze zich op één ding blijft concentreren: de kinderen. "We hebben het leven gebracht, gewoon door ze hoop te geven, een maaltijd waar ze van genieten en waardoor ze zich waardevol voelen", zei Leal.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July