Hoofdkapitein Souvernir ontkent ontvangst geld Mennonieten
11 Jun, 00:00
foto
Hoofdkapitein van de Kwinti's, Harold Souvenir.


Hoofdkapitein Harold Souvenir van de Kwinti-stam ontkent bij hoog en laag dat hij US$ 350.000 van enige mennonitische gemeenschap heeft ontvangen. Volgens hem staat dit haaks op de traditie om smeergelden te accepteren van iemand of enige organisatie met het doel werkzaamheden in het Matawai-gebied te ontplooien, zonder dat afspraken grondig zijn afgewikkeld. Hij benadrukt tegenover Starnieuws dat elk lid van het traditioneel gezag weet dat zulke handelingen zware gevolgen kunnen hebben, inclusief de dood. "Mi da Souvenir no e sell out! Dit werk doe ik al meer dan 23 jaar en ik ben nooit betrokken geweest bij dit soort zaken. Dit alles is een leugen," zegt de hoofdkapitein resoluut.

Souvenir benadrukt dat de beschuldigingen volledig ongegrond zijn. "Ik heb geen US$ 50.000 of 350.000 ontvangen van geen enkele Mennoniet," verklaarde hij nadrukkelijk. Hij geeft toe dat hij in het begin de groep onder leiding van Ruud Soeverein van Terra Investment had bedankt. Nadien heeft hij echter zijn besluit herzien, omdat er geen ontwikkeling plaatsvond in het gebied. In eerste instantie was het oog gericht op Greenheart, dat zou zorgen voor ontwikkeling, maar dit bedrijf werd door het volk de laan uitgestuurd. Later introduceerde hij een ondernemer die aan sinaasappelteelt wilde doen, maar ook dat werd niet geaccepteerd door de Matuariërs. Toen werd hij eveneens beschuldigd van het aannemen van smeergelden. Volgens de hoofdkapitein vertrouwen de mensen die hem beschuldigen zichzelf ook niet.

Desgevraagd geeft hij aan dat dit gebeuren niets te maken heeft met vicepresident Ronnie Brunswijk. "Hij is niet betrokken bij dit project. Ik weet niet waarom mensen zijn naam hierbij moeten noemen. Brunswijk is de enige persoon die ik ken die mensen dag en nacht geld geeft. De enige persoon die moeite doet, tegen die schreeuwen ze 'kruisig hem', zoals ze dat bij Jezus deden. Laat ze de vicepresident hier buiten laten," voert Souvenir aan. 

Afgelopen zaterdag is er een krutu gehouden in Stibula waarbij diverse zaken zijn besproken. Volgens die krutu zou zijn vastgesteld dat de hoofdkapitein verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn handelen en dat hij minstens vijf jaar uit zijn functie moet worden gezet. Als reactie daarop geeft Souvenir aan dat de mensen die dit eisen, voorzichtig moeten zijn. Volgens hem weet het orakel precies hoe de vork in de steel zit en legt hij uit dat indien hij iets verkeerds heeft gedaan, dit bewezen zal worden. Maar indien de tegenpartij ongelijk heeft, zal dat niet ongemerkt blijven.

Over de status van de Mennonieten is Souvenir heel kort: "Ik weet niet wat er verder zal gebeuren met deze groep. Ze hebben mij benaderd en ik ben met mijn volk gaan praten. Indien de granman zijn fiat had gegeven zoals mijn mensen hun handtekening hebben geplaatst, dan zou dat project eventueel kans van slagen hebben. Vervolgens zegt hij dat er eigenlijk van een mug een olifant wordt gemaakt. De granman is niet akkoord gegaan, dus dat betekent dat niets kan plaatsvinden. De punten die zijn opgenomen in de stukken die circuleren, waren de zaken die zijn besproken. Er moest nog een werkgroep in het leven worden geroepen om zaken verder en met meer diepgang te geven, zoals het woningbouwproject, zonne-energie en schoon drinkwater.

De hoofdkapitein zegt dat hij schrok toen hij vernam dat er wordt gezegd dat hij samen met enkele jongeren granman Remon Clemens wilde mishandelen en druk op hem wilde uitoefenen om de stukken te tekenen. Souvenir vertelt dat het gesprek met de granman goed verliep en er geen spoor van mishandeling of geweld was. Hij laat ook optekenen dat de granman zijn oom is en dat wie zijn oom zou willen aanraken, die persoon zou zien met wie hij te maken heeft.

In feite is deze kwestie reeds lang afgehandeld. De president heeft aangekondigd dat de Staat Suriname de Mennonieten niet verwelkomt. De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft de vertegenwoordiger van de Mennonieten, Ruud Soeverein, persoonlijk meegedeeld dat die groep niet welkom is in Suriname. De hamvraag is hoe het mogelijk is dat, ondanks de nadrukkelijke verklaring van de regeringsleider er toch gesprekken worden gevoerd met onder meer traditionele leiders. In de loop van de week zal de granman van de Kwinti’s naar de stad komen om een krutu te beleggen.
Advertenties