India: Narendra Modi beëdigd voor derde termijn
09 Jun, 16:40
foto
Narendra Modi is voor de derde opeenvolgende termijn beëdigd als premier van India. (Foto's: Reuters)


Narendra Modi is tijdens een grote ceremonie in het presidentiële paleis in Delhi voor een derde termijn beëdigd als premier van India. De leider van de Bharatiya Janata-partij legde een eed af en zei dat hij "recht zou doen aan allerlei mensen, zonder genegenheid of kwade wil".

De door de BJP geleide Nationale Democratische Alliantie van Modi won de algemene verkiezingen met 293 zetels, een veel lagere marge dan voorspeld door de exitpolls.

De verkiezingen zagen een heropleving van de Indiase oppositie, die 234 zetels won.

Duizenden gasten woonden zijn inauguratie bij in het presidentiële paleis van Delhi. Onder hen bevinden zich de leiders van buurlanden Bangladesh, Nepal, Sri Lanka en de Malediven – maar niet Pakistan of China.

In Delhi, dat tot een no-fly zone is verklaard, is strenge beveiliging van kracht, met meer dan 2.500 politieagenten die rond de locatie zijn ingezet.

Terwijl hij werd beëdigd door president Draupadi Murmu, zei Modi dat hij de soevereiniteit en integriteit van India zou hooghouden en zou regeren met "waar geloof en trouw aan de grondwet".

Hij zei: "Ik zal recht doen aan alle soorten mensen in overeenstemming met de grondwet en de wet, zonder angst of gunst."

Tijdens de ceremonie werd ook een ministerraad van het nieuwe kabinet van Modi beëdigd.

De 73-jarige Modi is pas de tweede Indiase leider die een derde opeenvolgende termijn wint, na de eerste premier van het land, Jawaharlal Nehru.

Exit-polls hadden een regelrechte overwinning voorspeld voor zijn hindoe-nationalistische BJP-partij, die tien jaar lang over India regeerde, maar bij de algemene verkiezingen haar parlementaire meerderheid verloor.

Zijn NDA-blok vertrouwde op twee belangrijke bondgenoten, de Telugu Desam Party (TDP) en de Janata Dal (United) JD(U), om de grens van 272 zetels te overschrijden die nodig was om de regering te vormen.

Vrijdag verkozen de gekozen parlementsleden Modi tot leider van de Lok Sabha (het lagerhuis van het parlement), leider van de parlementaire partij BJP en leider van de NDA.

Het is niet duidelijk welke concessies zijn bondgenoten mogelijk hebben bedongen in ruil voor hun steun. Indiase media melden dat verschillende op zoek zijn naar belangrijke ministerposten.

De INDIA-alliantie van de oppositie, geleid door de Congrespartij, heeft de verkiezingen een mandaat tegen de regering van Modi genoemd.

Modi wierp dit echter vrijdag tegen en zei: "De oppositie probeerde de Lok Sabha-resultaten van 2024 af te schilderen als een verlies voor ons. Maar we hebben niet verloren, we hebben nooit verloren, we zullen nooit verliezen."

Modi bedankte de kiezers voor hun mandaat en zei dat hij "alles zou doen" om corruptie en armoede uit te roeien. "Het versterken van de armen en de middenklasse is onze prioriteit", zei hij.

Tijdens zijn verkiezingscampagne werden Modi en zijn partij door critici beschuldigd van het gebruik van haatzaaiende uitlatingen, het aanvallen van de moslimminderheid in het land en het gevangen zetten van oppositiefiguren.

Vrijdag zei de verkozen premier dat de NDA-alliantie "toegewijd was aan het principe van 'sarva panth sambhava' (religieuze gelijkheid).

De INDIA-alliantie heeft gezegd dat zij haar plicht in het parlement zal vervullen door de regering onder controle te houden en de grondwet te beschermen.
Advertenties