Brazilië vraagt ​​Argentinië om uitlevering vermeende relschoppers
08 Jun, 17:15
foto
Aanhangers van de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro houden op 8 januari 2023 een demonstratie op de Esplanada dos Ministerios in Brasilia. (Getty Images)


De Braziliaanse regering zegt dat zij de uitlevering zal vragen van meer dan zestig mensen die naar Argentinië zijn gevlucht nadat ze zijn aangeklaagd voor hun vermeende betrokkenheid bij de rellen die vorig jaar de Braziliaanse hoofdstad opschudden.

De rellen werden geleid door aanhangers van de voormalige president Jair Bolsonaro, ongeveer een week nadat Luiz Inácio Lula da Silva aan de macht kwam.

Duizenden bestormden op 8 januari 2023 overheidsgebouwen in Brasilia nadat ze erin waren geslaagd om grotendeels onbetwist door de stad te marcheren.

Honderden aanhangers van Bolsonaro werden gearresteerd, aangeklaagd en op borgtocht vrijgelaten. Velen van hen zijn sinds de inauguratie van de president Javier Milei in december naar Argentinië gevlucht om daar politiek asiel aan te vragen.

Nu streeft de Braziliaanse regering naar hun terugkeer.

Federaal politiechef Andrei Passos zei tegen de lokale media: "We zullen alle veroordeelden die zich mogelijk in Argentinië bevinden op een rij zetten en uitleveringsverzoeken doorsturen."

Het is onduidelijk of Milei – een vriend van Bolsonaro en een fervent criticus van president Lula – het verzoek zal aanvaarden.

Verschillende politieagenten raakten gewond bij het geweld en het presidentiële paleis, het Congres en het Hooggerechtshof werden vernield nadat relschoppers binnendrongen.

De Braziliaanse regering gelooft dat de rellen deel uitmaakten van een poging tot staatsgreep, georkestreerd door Bolsonaro, die weigerde zijn nederlaag bij de zwaar omstreden presidentsverkiezingen te accepteren. Hij ontkent elke betrokkenheid.

President Lula heeft ook zeer krachtig met de vinger gewezen naar de samenzwering door "mensen binnen de strijdkrachten".

Eén man die bij de rellen betrokken was, werd veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf wegens poging tot staatsgreep.
Advertenties