Cycloon Remal teistert Bangladesh en India
27 May, 16:45
foto
Een man redt een kar en ander materiaal terwijl het water naar het Kuakata-strand aan de kust van de Golf van Bengalen, Bangladesh stroomt. (Foto: AP)


De eerste cycloon in de Golf van Bengalen, voorafgaand aan de moesson van dit jaar, heeft in Bangladesh en India minstens negen mensen het leven gekost. Een cycloon heeft kustdorpen onder water gezet, rieten daken weggeblazen en honderdduizenden mensen zonder stroom achtergelaten in het zuiden van Bangladesh en het oosten van India.

Tientallen dorpen in Bangladesh zijn overstroomd nadat dijken ter bescherming tegen overstromingen zijn weggespoeld of beschadigd door de cycloon Remal. De storm dwong de evacuatie van bijna 800.000 mensen uit de kwetsbare gebieden van het land.

In de Indiase deelstaat West-Bengalen werden daken van rieten huizen weggeblazen, terwijl in sommige kustgebieden elektriciteitspalen en bomen werden ontworteld. Zware regenbuien zetten ook straten en huizen in laaggelegen delen van de hoofdstad Kolkata onder water.

Remal verzwakte aanzienlijk nadat hij maandagochtend vroeg aan land kwam in het Patuakhali-district in Bangladesh, met aanhoudende windsnelheden van 111 km/u. De India Meteorologische Afdeling zei dat de cycloon later op de dag was verzwakt en waarschuwde voor zware buien boven Assam en andere noordoostelijke Indiase deelstaten gedurende de komende twee dagen.

De luchthaven van Kolkata ging weer open nadat deze zondag gesloten was, en Bangladesh sloot de luchthaven in de zuidoostelijke stad Chattogram en annuleerde alle binnenlandse vluchten van en naar Cox’s Bazar. Het laden en lossen in de zeehaven van Chittagong werd stopgezet en ruim een dozijn schepen trokken uit voorzorg van de steigers naar de diepzee.

Vrijwilligers hielpen de honderdduizenden evacués uit Bangladesh naar wel 9.000 cycloonschuilplaatsen te verhuizen. Alle scholen in de regio waren tot nader order gesloten.

Remal was de eerste cycloon in de Golf van Bengalen voorafgaand aan het moessonseizoen van dit jaar, dat loopt van juni tot september. De kusten van India worden vaak getroffen door cyclonen, maar veranderende klimaatpatronen hebben de intensiteit van de stormen vergroot, waardoor voorbereidingen op natuurrampen urgenter zijn geworden.
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July