Hess: Dit jaar verkenningen gepland voor Suriname-blokken
27 Apr, 01:03
foto
De kaart toont offshore-blokken in het Guyana-Suriname-bekken, waarin Hess belangen bezit.


Hess Corporation zei dat er dit jaar exploratieactiviteiten gepland zijn voor twee blokken in Suriname waarin zij belangen heeft: blok 42 en blok 59. De notitie maakt deel uit van het jaarverslag van het bedrijf, ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Tijdens een presentatie van de eerste kwartaalcijfers over 2024 vrijdag, heeft CEO Patrick Pouyanne van TotalEnergies duidelijk gemaakt dat het bedrijf van plan is om voor het einde van dit jaar de definitieve investeringsbeslissing (FID) voor blok 58 aan te vragen. In mei zijn ze van plan om de Long Lead Items (LLI) bestellingen voor Suriname te plaatsen.

In 2022 maakten TotalEnergies, de exploitant, en 50% partner APA Corporation bekend dat zij de FID voor Blok 58 zouden uitstellen. Eind 2020 speculeerden analisten dat Blok 58 over aanzienlijke aardoliebronnen beschikte, waarbij de Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley verklaarde dat uit de modellering bleek dat het areaal maar liefst 6,5 miljard vaten olie kon bevatten. In maart 2022 werden nog eens vier ontdekkingen van wereldklasse gedaan, die deze beweringen verder ondersteunden.

Na de FID eind dit jaar wordt de eerste olie van blok 58 verwacht in 2028.

Blok 42 en 59

De vorige exploitant van Block 42, Kosmos Energy, had in 2018 de Pontoenoe-1-put geboord en geen koolwaterstoffen aangetroffen, voordat hij zijn belang en exploitantschap in 2020 aan Shell verkocht.

Shell heeft de Zanderij-put in 2023 geboord. Greg Hill, Chief Operating Officer bij Hess, had tijdens een winstconferentie in 2023 gezegd dat "de put een werkend aardoliesysteem aantoonde en olie-inkomsten ondervond."

De ontdekking kreeg niet veel publiciteit. Hill vermeldde niet de omvang van de ontdekking, alleen dat de putresultaten werden geëvalueerd en dat verdere exploratieactiviteiten worden overwogen.

Shell, Chevron en Hess bezitten elk een belang van 33,3% in Block 42. Het licentiegebied grenst aan de noordkant van Blok 58 van TotalEnergies en Canje Block van ExxonMobil vanaf de oostkant aan de grens met Guyana.

Blok 59 is 4.430 vierkante mijl groot, volgens de Exxon-release uit 2017 waarin de licentieverlening wordt aangekondigd. Het blok bevindt zich in waterdieptes variërend van bijna 2.000 meter tot 3.600 meter. Het grenst aan blok 42 aan de noordkant en open areaal aan de Guyana-kant.

ExxonMobil, Equinor en Hess bezitten elk een belang van 33,3% in Block 59. Exxon is de exploitant.
Advertenties