Caricom: Hernieuwde hoop voor Haïtianen na installatie raad
26 Apr, 10:45
foto


Dit is een kans om een nieuw begin te creëren dat alle Haïtianen hernieuwde hoop zal geven op een terugkeer naar een constitutioneel bestuur, stabiliteit en duurzame ontwikkeling. Dat zeggen de regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (Caricom) na de formele installatie van Transitional Presidential Council in Haïti, die gisteren plaatsvond.

Premier Ariel Henry heeft gisteren zijn ontslag ingediend, wat de weg vrijmaakte voor de installatie van de overgangsraad. Het armste land van de regio wordt al maanden geteisterd door bendegeweld en een economische crisis.

De formele installatie van de uit negen leden bestaande Raad in het Palais National donderdag markeert een belangrijke prestatie dankzij een proces dat door Haïtianen wordt aangestuurd in het belang van Haïti, staat in de Caricom-verklaring. "Het betekent ook een cruciale stap voorwaarts voor zowel de Raad als het Haïtiaanse volk bij het aanpakken van de langdurige multidimensionale crisis die het land teistert."
 
De Caricom-regeringsleiders zeggen zich er volledig van bewust te zijn dat de installatie - ook al is deze aanzienlijk - slechts één van de vele noodzakelijke stappen voorwaarts is met het oog op de ontmoedigende uitdagingen waarmee de Transitional Presidential Council en de bevolking van Haïti worden geconfronteerd.

Het inclusieve en representatieve karakter van de Raad, dat ongekend is in Haïti, is veelzeggend.
 
Caricom wordt herinnerd aan de toezeggingen gedaan door de Overgangspresidentiële Raad en staat klaar om deze, en het Haïtiaanse volk, te steunen in hun inspanningen om Haïti weer op de weg te zetten naar constitutionele en democratische legitimiteit, stabiliteit en soevereiniteit en om het goede functioneren van de de staatsinstellingen te verzekeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May