Jong en oud hebben genoten van autoloze zondag Latour
22 Apr, 00:01
foto
Kinderen hebben naar hartenlust genoten van de autoloze zondag te Latour. Op de weg die doorgaans erg druk is, konden spelletjes worden gedaan gisteren. (Foto's: René Gompers)


Voetbal, badminton, dyompofutu, dansen, verven, fietsen, gymen of gewoon spelen. De autoloze zondag aan de Latourweg is reuze gezellig geweest. Oud en jong, vooral jong heeft met volle teugen van de autoloze straat genoten. Tussen de straatvoetballers bevond zich ook minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). De zware regen in de middag heeft de pret niet gedempt, maar de gezelligheid moest wel eerder worden afgesloten omdat de plek onderwater was gelopen.

De autoloze dag is voor de derde keer gehouden. Deze editie is door ROM, Stibula en studenten Stedenbouw van de Universiteit Antwerpen uit België, tot stand gekomen. Terwijl sommige autorijders ondanks de afzettingen zich toch op het autoloze gedeelte begaven, is er vrij positief gereageerd op de activiteit. De kinderen vonden het super dat ze ongestoord op de grote weg mochten spelen. Ouderen hebben andere opmerkingen: "Het is echt goed voor de kinderen want ze bewegen in plaats van op schermen te staren, ie n'e yere no wan kos' kosi, het is goed zo want elke dag is het druk, dus een keertje rust is goed." Enkele 'stoere mannen op de hoek' willen niet in beeld, maar geven te kennen dat ze de autoloze straat wel zien zitten. Ze zijn een groep jongens komen aanvuren - Real Madrid tegen Barcelona- die onder de felle zon hun kunnen tonen.

Aan het begin van de dag heeft minister Dasai het opgenomen tegen een deel van zijn staf. Maar al gauw melden zich andere 'profvoetballers' aan. Het was onduidelijk wie aan welke kant stond zolang er maar gescoord werd. Er zijn enkele doelpunten gevallen, voor wie was onduidelijk. Het was heel gezellig voor de deelnemers.

"We hebben besloten bezig te zijn met de gemeenschap," geeft Dasai aan terwijl de 'wedstrijd' achter hem doorgaat. "We weten dat de Latourweg gedomineerd wordt door auto's. Vandaag laten we zien dat we het op een andere manier kunnen gebruiken. Wij van ROM doen dit ook om het aspect van leefbaarheid meer vorm te geven; dus de fysieke omgeving, de faciliteiten, de sociale omgeving, burgerparticipatie. Dan heb je nog de aspecten veiligheid en milieu. Vandaag geven we meer inhoud aan het sociale aspect. Door de mensen te vragen om, ondanks dat de faciliteiten er niet in voldoende mate aanwezig zijn, toch bezig te zijn in de buurt. En je ziet het. Kijk hoe de kinderen genieten. Ze hunkeren naar deze activiteiten en dat willen we stimuleren."

Door de zware regen moesten de activiteiten twee uren eerder worden stopgezet.

De studenten uit België hebben de de afgelopen maanden een onderzoek gedaan naar de infra op Latour. Buurtbewoners hebben onder andere aangegeven hoe het wonen in hun buurt verbeterd kan worden. De bevindingen en aanbevelingen uit het onderzoek worden volgende week aan ROM en Openbare Werken gepresenteerd.  De onderzoeksperiode is met een autoloze dag afgesloten.

Een deel van de Latourweg tussen de Jolandastraat en Vestasteeg zou van 8 uur tot 17.00 uur afgesloten zijn. Tegen 15 uur begon het te regenen. Het spelen ging aanvankelijk rustig door, maar het grootste deel van de afgezette Latourweg is ondergelopen. De activiteiten zijn eerder gestopt en de weg werd weer opengesteld voor het verkeer.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May