Honduras roept topdiplomaat in Ecuador terug
17 Apr, 02:55
foto
De Hondurese minister van Buitenlandse Zaken, Eduardo Enrique Reina, legt een gezamenlijke verklaring af met zijn Chinese tegenhanger na een ceremonie waarbij de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen tot stand worden gebracht, in het Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China, op 26 maart 2023. (Foto via Reuters)


Honduras roept zijn hoge diplomaat in Ecuador terug, zo maakte de minister van Buitenlandse Zaken van het Midden-Amerikaanse land dinsdag bekend, in de laatste actie die is ondernomen naar aanleiding van de schokkende inval van Ecuador deze maand op de Mexicaanse ambassade in Quito.

Minister van Buitenlandse Zaken Enrique Reina zei dat de Hondurese zakenmanager Clarivel Vallecillo, die op de ambassade is gestationeerd, naar Tegucigalpa zal terugkeren voor overleg. Hij benadrukte dat Honduras de onlangs door Mexico ingediende zaak tegen Ecuador bij het Internationale Gerechtshof van de VN steunt.

De inval van 5 april op de Mexicaanse ambassade om de voormalige vicepresident van Ecuador, Jorge Glas, te arresteren, veroorzaakte een abrupte breuk in de betrekkingen tussen Mexico-Stad en Quito, evenals een golf van veroordeling over het besluit van de Ecuadoraanse regering om met geweld de faciliteit binnen te dringen.

Glas, tweemaal veroordeeld wegens corruptie en nu opnieuw aangeklaagd, had sinds eind vorig jaar zijn toevlucht gezocht bij de ambassade.

De regering van de president van Ecuador, Daniel Noboa, heeft betoogd dat Mexicaanse functionarissen Glas op illegale wijze bescherming hadden verleend bij hun ambassade.

Eind vorige week oordeelde een rechtbank in Ecuador dat de dramatische arrestatie van Glas illegaal was, maar voegde eraan toe dat hij vanwege zijn eerdere veroordelingen in de gevangenis moet blijven. De advocaat van Glas beloofde tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Venezuela
Intussen heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro de sluiting van de ambassade van zijn regering en twee consulaten in Ecuador bevolen uit protest tegen de detentie van voormalig vicepresident Glas door Ecuador. Dat heeft het Venezolaanse ministerie van Informatie dinsdag in een verklaring bekendgemaakt.

De arrestatie was voor Mexico, dat Glas politiek asiel had aangeboden, aanleiding om de diplomatieke betrekkingen met Ecuador op te schorten.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May