A20 gaat in op de ware betekenis van Pasen
Het Paasfeest zoals wij dat heden ten dage noemen, is een feest dat herdenkt de opstanding van Jezus Christus, de Eniggeboren Zoon van Yahweh uit de doden. Met nadruk wordt er niet gesproken over “de dood”, maar uit “de doden”. Dode mensen zijn mensen die van Gods aangezicht gescheiden zijn.
Even een korte toelichting op het woord “zonde” . Dit woord betekent “het doel missen”. Zondeval betekent niet anders dan “ van de plaats zijn gevallen vanwege de zonde”.
Het doel dat God had met de mens die Hij had geschapen wordt beschreven in Genesis 1:28: God zegende de mensen die Hij had geschapen en zeide tot hen: “ Weest vruchtbaar en wordt talrijk; vervult de aarde en onderwerpt haar, heerst over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels en over al het gedierte dat op de aarde kruipt”. Ook zou de mens nooit sterven; dit was dus het oorspronkelijk plan van de Schepper met de mensen die Hij had geschapen. Gen.2:17
Er was duidelijk aan de mens gezegd door de Here God dat als hij dit gebod zou overtreden, hij zou sterven. Hij overtrad dit gebod dus is de mens(heid) gestorven en leefde dus gescheiden van God.
Deze mens is Jezus Christus. En om te kunnen opstaan uit de doden moest Hij dus eerst sterven. En dat is gebeurd op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen.
Op de paaszondag staat Jezus op uit de doden en daarmee heeft Hij de mensheid de mogelijkheid geboden om weer de opdracht van Gen.1:28 uit te voeren. Mensen die in Jezus geloven en Zijn geboden gehoorzamen, kunnen de oorspronkelijke opdracht van Gen.1:28 alsnog uitvoeren. Het Paasfeest symboliseert daarom een leven dat de zonde heeft overwonnen; een leven waarin de mens niet meer hoeft toe te geven aan een leefstijl die zichzelf en anderen schade toebrengt.
Het is ons verlangen dat de ware betekenis van het Pasen ons in Suriname brengt naar de plaats waar wij serieus kunnen gaan nadenken over onze toekomst als natie. Suriname heeft het doel dat zij zich sinds haar onafhankelijkheid heeft gesteld, nl een natie te zijn waarin recht en gerechtigheid zouden heersen niet bereikt. Een natie waarin iedereen gelijke kansen zou hebben om zich te ontwikkelen.
Het is daarom onze hoop en wens dat Suriname zal opstaan uit de dood waarin het zich bevindt; een dood waarin racisme, nepotisme, oneerlijkheid, zelfverrijking hebben gezorgd voor een bijna uitzichtloze situatie die zich uit in een failliete staatshuishouding, een zieke gezondheidszorg, een onderwijssysteem dat een contraproductief arbeidspotentieel voortbrengt. Om niet te spreken over een overheid die zich absoluut niet bekommert om noden van de inwoners van het land; een overheid die meent dat mensen slechts stemvee zijn, dat met goedkope en loze beloften voor de gek kan worden gehouden. Is het dan raar dat iedereen die Suriname kan verruilen voor een ander land, ook vertrekt?
Het is te hopen dat Surinamers zullen stappen in deze opstandingskracht en zich zullen ontworstelen aan deze doodsgreep waarin het land zich bevindt. Ook hoopt Alternatief 2020 dat deze dood die in 2025 precies 50 jaar heeft geduurd zal plaatsmaken voor de opstandingskracht uit de doden die nieuwe perspectieven biedt. Het “oude” heeft alleen maar geleid tot een bijna normloze samenleving waarin alles dat ongerechtigheid is en propageert is verheven tot het “nieuwe normaal”. Een goed voorbeeld hiervan is de viering van het Phagwa afgelopen maandag waarbij een show van een vulgaire “dansshow” werd gepresenteerd op nota bene een religieus evenement.
Wie de wereldpolitiek volgt zal ongetwijfeld hebben gemerkt dat in veel West-Afrikaanse landen er sprake is van ”lente”. U weet dat de lente symbool staat voor nieuw leven na de winter die de dood symboliseert. Niger, Burkina Fasso, Mali en Senegal kennen een ware breuk met het oude, dat hen heeft gestort in een uitzichtloze situatie die vergelijkbaar is met Suriname. Laat het ook in Suriname het geval zijn.
Vandaag
-
16:40
Drs. C. Waterberg verdient erkenning in de strijd tegen malaria
-
14:42
Afstudeeronderzoek legt voedselveiligheidsproblemen melkveesector bloot
-
12:44
Nieuwe bezems van gerecycled materiaal!
-
10:47
Crash Air India: motoren vielen direct na start uit
-
08:48
Suriname is geen arm land – het is leeggeroofd
-
06:51
Eerste master Geschiedenis afgeleverd door Faculteit der Humaniora van AdeKUS
-
04:54
Bewolkte zaterdag met kans op onweersbuien
-
02:56
Bijna 5.000 doden in Haïti sinds oktober door escalerend bendegeweld
-
00:57
VS en Suriname starten gezamenlijke medische missie AMISTAD 2025
-
00:01
Minister Ori: Met opgeheven hoofd vertrek ik
Gisteren
- Reactie op 'Waarschuwing tegen...pakken'
- Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
- Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
- Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
- NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
- Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
- Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
- Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
- Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
- Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
- Steeds meer zon met wegtrekkende buien
- Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
- Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!
Eergisteren
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverheerlijking
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor
- Bronto Somohardjo kiest niet voor ministerspost
- De 6 namen NDP ministers bekend
- Politiek is een keuze, geen roeping van God
- Twee aanhoudingen in Regio West voor geweld en smokkelwaar
- ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
- Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
- OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
- Onweer en nog wat laatste regenbuien
- Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
- Column: Kort door de bocht
- Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan