Column: Borrelpraat no. 811
24 Mar, 23:02
foto


“Die jongeman van naast, hoe heet die weer? Die Ali Infaam, blaast met hoge woorden van zijn presidentiële toren tegen die opdringerige Maduro.”
“Wat nu weer?”
“Die Sint Nicolaas Madoerodam gaat rustig door allerlei wetten aan te nemen om dat Essequibogebied in te lijven. Althans, het Venezolaans Parlement heeft op 21 maart jongstleden een lijvige wet hiertoe aangenomen.”
“Geen kunst, hij zwaait de scepter over dat parlement."
“Is dat vreemd? Hier kraaide een populistisch leider toch ook in DNA dat Zijn parlementariërs stemmen zoals Hij dat wil. En hij is niet de enige die zo denkt en laat doen.”
“Daarom noem ik deze vertegenwoordiging: onze N.J.P., oftewel onze   Nepsodamus Jaknikkalatis Pourlaforma.”
“Wat een wartaal. Maar wat staat er in die wet die de Venezolaanse regering machtigt om stappen te ondernemen?”
”Ga dat artikel daarover maar op Sterrennieuws lezen met de foto’s van de twee presidenten bovenaan.”
“Doe niet zo flauw, ik luister liever dan ik lees; dat is makkelijker, lekker ontspannend achter mijn glas sopi en na tien minuten ben ik driekwart vergeten. Vincent, vul meesters glas aan om zijn stembanden te smeren.”
“Ai, thanks Vincent, gloek, gloek, ai, dus die Madurodam-wet regelt eerst de naam voor die nieuwe deelstaat.”
“Zo, zo, zo, wat voor naam? Betwist Gebied Essequibo?”
“Ach nee, Maduro is niet met die bobo-dingen. In zijn nieuwe wet heet het gebied nu ‘Guyana Essequiba.”
“Oke, en in navolging daarvan vernoem ik in ons land ook een gebied, namelijk het ‘Tigri Real Estate.”
“Ouweh%$#& nou niet ertussen met je dronkemanspraat. Verder wordt de functie van een gouverneur van dat gebied geregeld en neemt het Venezolaans parlement het bestuur over, totdat alle instituten in place zijn.”
“Slimme zet, zo speelt hij in op de nationalistische gevoelens van de parlementariërs, want Maduro heeft te maken met een stevige oppositie in het parlement.”
“En hou er rekening mee dat de Venezolaanse presidentsverkiezingen op 28 juli aanstaande gescheduled zijn, dus de aanname van deze wet is een prachtige politieke stunt om stemmen te winnen.”
“Maar waarom op die datum? De laatste dag van juli, of de eerste dag van augustus zou toch makkelijker zijn?”
“Weer zo een populistische stunt van Maduro: 28 juli is de geboortedag van wijlen de grote militaire volksleider Hugo Chavez.”
“Maar zijn opvolger, die ex-buschauffeur, heeft er echt een puinhoop van gemaakt en doet alles wat de legertop wil.”
“Dus die claim op Essequibo is ook iets wat het Venezolaanse leger wil?”
“Ja natuurlijk, jeetjes man. Als ze het niet wilden, hadden ze Maduro toch al lang afgezet. En dat leger heeft veel geld nodig om nieuw materiaal aan te kopen, want Venezuela heeft een redelijk sterk leger.”
“En het heeft nog altijd de grootste aangetoonde aardoliereserves ter wereld. Met die reserves voor de kust van Guyana en in Essequibo stijgt dat nog meer.”
"Maar door de verwaarlozing van de olie-raffinaderijen tijdens het Chavis-Madurobewind kunnen ze hun productie nauwelijks meer verwerken,"
“Een andere mooie stunt van Maduro is het verplicht stellen dat de nieuwe deelstaat op alle kaarten in Venezuela als deel van hun grondgebied afgebeeld wordt.”
“Hebben wij sinds onze onafhankelijkheid verplicht gesteld dat het Tigri-gebied op onze kaarten als van ons moet worden aangegeven?”
“Nee toch, het werd netjes ‘gearceerd’ en als ‘Betwist Gebied' of ‘disputed area’ aangegeven, terwijl de Guyanezen dat gewoon op al hun kaarten tot vandaag de dag als deel van hun grondgebied aangeven.”
“Dus nu krijgen die grondgebied rovende arrogante Guyanezen een koekje van eigen deeg: die Maduro doet met hen wat zij met ons hebben gedaan.”
“Maar zij schreeuwen tenminste heel hard wereldwijd ertegen en wij hielden als bobo-lelletjes min of meer maar onze mond.”
“Wil jij liever stoer doen en een oorlog met Guyana riskeren om een stuk bos? Laten we liever samenwerken, zoals met de bouw van die brug over de Corantijn.”
“Ja, die is na de afgelopen ontmoeting van de twee presidenten een volgende fase ingegaan: van discussies over de financiering, technische aspecten, operationele modaliteiten en concessionaliteit. Ik word niet wijs uit al die wollige formuleringen.”
“Ik vraag me nog steeds af wat het werkelijke grote economische belang van die brug is, achter dat mooi gebabbel over toekomstige ontwikkelingen enzo.”
“Denk toch na, beste borrelbroeder: die brug vergemakkelijkt vooral ‘dat verkeer van die kant uit’ enorm.”
“Welk verkeer bedoelt u?”
“Vooral dat wat nu met vliegtuigjes via illegale airstrips plaatsvindt met hooguit 1000 kilo per keer. Via de weg en de brug kan je duizenden kilo’s per keer vervoeren.”
“Over welk product hebben jullie het?”
“Over boter, melk en kaas, jongere borrelvriend, ons grootste doorvoer-exportproduct.”
“Maar wattebout, de brug staat op de grens; er zijn toch wachtposten aan beide zijden.”
“Ha, ha, ha, wat een mop. Als je zelfs het BAD-team en de Scanner op Zanderij deels kan omkopen, wat is dan de grenspost ergens ver weg aan de Corantijn?”
“En ook bij het OM is het niet pluis en kuis; een officier aldaar wordt opeens buiten functie gesteld en mag zelfs het gebouw niet meer betreden.”
“Wat voor mosterd jarenlang na de maaltijd is dit? Opeens zijn er bewijzen opgedoken?”
"Misschien is dit ook zo een geval van ‘doen alsof we doen’, om te laten zien dat het ons menens is met de aanpak van de cokka-doorvoer. De grote boys gaan echter bijna altijd vrijuit. Waar zij die?”
“Misschien zijn ze ondergedoken, net als die cokka-duikboot die per ongeluk bij Coppenamepunt in de rivier zonk. Weg was het bewijsmateriaal. Case closed.”
“Als die officier van Justitie werkelijk betrokken is bij die Kaaimangrasi-case, moest die toch meteen gearresteerd worden, in plaats van die stoere komedie van buiten functie stellen en gebouw niet mogen betreden?”
“Of zijn er redenen waarom dat niet kan? Iets is niet pluis daar.”
“Wat kunnen we hiertegen doen?”
“In feite niets. En zeker: niet meedoen; liever een beetje arm, maar levend blijven en rustig een borreltje pakken, onze kiek nemen en kijken hoe ze elkaar om drugsgeldmaken  opvreten.”
“Daar proost ik niet op. Liever op subh holi.”
“Ja, dat is beter. Proost daarop!”

Rappa

Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July