Over ‘leugenmachines’ en ‘digitale criminaliteit’
20 Mar, 16:27
foto
Curtis Hofwijks barst in lachen uit. (Beeld: Karel Donk)


(Ingezonden)

Ik kan me nog goed herinneren toen Curtis Hofwijks in lachen uitbarstte op het 'Afhankelijkheidsplein' in Paramaribo, toen ik hem voor de zoveelste keer vertelde dat mijn Facebook-account weer geblokkeerd was voor een tijdje. Het was in de periode 2015-2016 toen ik hem ondersteunde tijdens zijn protesten tegen het beleid van de toenmalige roverheid o.l.v. Bouterse. Iemand had het weer voor elkaar gekregen om mijn account geblokkeerd te krijgen door een van mijn berichten op Facebook te rapporteren. In die periode tijdens de protesten probeerde men mij op die manier te censureren. Ik was namelijk vaak aanwezig als fotograaf bij de protesten en via mijn foto’s kreeg Curtis aardig wat exposure op Facebook.

Nu is het zo dat het niet moeilijk was om mij geblokkeerd te krijgen op Facebook, aangezien ik veel controversiële informatie deelde die de eerste de beste contentmoderatieslaaf bij Facebook makkelijk ertoe kon bewegen om over te gaan tot blokkeren. In die periode heb ik op zijn minst 5 additionele accounts moeten maken onder mijn echte naam, en allemaal werden ze kort na elkaar op verschillende momenten voor verschillende periodes geblokkeerd. De aanval was hevig. Een van mijn accounts werd zelfs permanent verwijderd door Facebook. Ook had ik enkele undercover accounts als back-up, voor momenten waarop alle accounts onder mijn echte naam tegelijk geblokkeerd waren. Het was me een toestand, en begrijpelijk dus dat Curtis uiteindelijk na de zoveelste keer in lachen uitbarstte.

Het kan niet anders dan dat de personen die mij in die periode tot doelwit maakten waarschijnlijk banden hadden met de politieke partij van de toenmalige opperbasja Bouterse, namelijk de NDP. Het is onwaarschijnlijk dat de toenmalige oppositie, die door diezelfde NDP nu beschuldigd wordt van vergelijkbaar gedrag, hierbij betrokken was, aangezien ze vaak zij aan zij met ons protesteerden.

Na het lezen van een artikel op Starnieuws, waarin de NDP beweert dat de toenmalige oppositie (nu coalitie) zich schuldig maakt aan “digitale criminaliteit”, rees bij mij direct de vraag of de NDP niet op de hoogte is van mogelijk gelijkaardige praktijken binnen hun eigen gelederen. Het lijkt erop dat ze destijds hun eigen ‘leugenmachine’ gebruikten. Nu ze zelf aan de ontvangende kant van zulke immorele handelingen staan, uiten ze hun verontwaardiging. Hypocrisie ten top.

Zo hebben ze in het verleden ook geklaagd over het feit dat de huidige basja's in de roverheid het moeilijk maakten voor mensen om te protesteren, door bijvoorbeeld het 'Afhankelijkheidsplein' en omgeving af te sluiten, zonder daarbij te erkennen dat ze precies hetzelfde deden toen Bouterse opperbasja was. Hetzelfde geldt voor het oppakken van mensen die kritiek hadden op de huidige opperbasja — zij werden ook toen opgepakt tijdens Bouterse. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hun selectieve geheugen.

Voor de duidelijkheid wil ik aangeven dat ik de informatie in het artikel van de NDP niet in twijfel trek, en ook niet hetgeen Marcel Oostburg over hetzelfde heeft verteld tijdens een interview op 13 maart 2024 met D-TV Express. Sterker nog, het zou me verbazen als wat ze zeggen niet klopt. Vlak voor de 'verliezingen' van 2020 had ik op 16 mei 2020 nog ervoor gewaarschuwd op Starnieuws dat ongeacht welke politieke partijen zouden winnen, het volk van Suriname wederom de grote verliezer zou blijken te zijn. Al generaties lang blijkt dat ongeacht welke basja's aan de macht komen in de roverheid, we telkens weer meer van hetzelfde krijgen. Allemaal maken zich schuldig aan precies hetzelfde waarvan ze elkaar beschuldigen. En dit is niet alleen zo op de plantage Suriname, maar gebeurt wereldwijd. Zo is recentelijk nog gebleken in de VS dat de FBI en het Witte Huis sociale mediaplatforms gedwongen hebben om accounts te censureren.

De psychopaten in de roverheden van de wereld gaan elk middel die ze in handen krijgen gebruiken om de slavenbevolking te onderdrukken — vooral de digitale middelen. Hier had ik m.b.t. Suriname ook voor gewaarschuwd in februari 2020 op Starnieuws.

Maar denken jullie dat de slavenbevolking van Suriname inmiddels wel wijzer is geworden? ‘Tuurlijk niet. Ik durf te wedden dat ze zichzelf nog steeds ‘slim’ vinden, ondanks hun ‘slim’ gedrag geresulteerd heeft in 5 jaren van nóg ergere uitbuiting dan de jaren daarvoor.  En volgend jaar gaan we ze weer zien in-stemmen met slavernij op 25 mei, wanneer ze andere basjas in het zadel gaan helpen door wie ze opnieuw 5 jaren lang op precies dezelfde manier misbruikt zullen worden. En de misbruik en uitbuiting zijn onvermijdelijk. Zoals men zegt, haters gonna hate, potatoes gonna potate, roverheid’s gonna roof. Verwacht niks anders.

Karel Donk
Advertenties