Regering verhoogt stroomprijzen; subsidie voor onderlaag
Op een persconferentie met de ministers van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technische Innovatie, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, is breedvoerig uitgelegd waarom het afbouwen van de subsidie noodzakelijk is. Benadrukt is dat het een moeilijke keuze is geweest, maar dat dit waarschijnlijk een van de laatste pijnlijke maatregelen zal zijn. Uiteindelijk wordt het financieel huishouden van de overheid gezonder gemaakt en wordt een aardige duit bespaard. Met het afbouwen van de subsidie wordt ook voldaan aan een van de voorwaarden van het IMF programma.
Benadrukt is dat de regering het niet lang meer kan volhouden om de miljarden te blijven betalen om de tarieven (kunstmatig) laag te houden. Besloten is om de subsidie in fasen af te bouwen, dat er ondersteuning komt voor de zwakke groepen, dat de overeenkomsten met Staatsolie om energie in te kopen herzien worden en dat EBS efficiënter gaat werken. Het energiebedrijf zit nu ook met een aantal uitdagingen. Door de lage waterstand in het stuwmeer wordt er minder energie opgewekt. Om het tekort in te lopen zal er flink wat brandstof ingekocht moeten worden om generatoren te draaien, zodat de energievoorziening op peil blijft.
“Vanaf 6 maart wordt het energietarief voor huishoudens verhoogd met gemiddeld 40 procent,” deelt minister David Abiamofo van NH mee. Hij geeft aan dat bij deze verhoging de berekeningen voortaan de wisselkoers die de Centrale Bank noteert voor de US-dollar toegepast zal worden, in plaats van de vaste SRD 30 per US-dollar die tot voor kort werd gebruikt. Hij merkt op dat door de aanpassing van de koers de stroomprijs alvast met 26 procent stijgt. De prijs van olie helpt de nieuwe tarieven ook vormen. “De bedoeling is dat wij vanaf mei 2024, telkens om de 2 maanden, een verhoging van 7 procent zullen doorvoeren op het tarief, op basis van het huidige tarief.”
Abiamofo geeft aan dat de categorie van consumenten is aangepast. Eerder bestond het uit Schijf 1 (gebruikers die tot 800 kilowattuur (kWh) per maand consumeren) en Schijf 2 (gebruikers die meer dan 800 kWh consumeren.) Er zijn nu 4 groepen vastgesteld aan de hand van het gemiddelde stroomverbruik. Schijf 1; tot en met 400 kWh per maand. Schijf 2; tot 900 kWh per maand. Schijf 3; tot 1500 kWh per maand en Schijf 4; meer dan 1500 kWh per maand.
De bewindsman benadrukt dat iedereen die meer dan 1.500 kWh per maand gebruikt niet meer gesubsidieerd zal worden. Zij betalen direct de marktconforme prijs. De 3 andere schijven worden vooralsnog gesubsidieerd. De meeste mensen vallen in Schijf 1. Zij betalen gemiddeld SRD 535 geeft Abiamofo aan. “Met deze maatregel, de eerste factuur is in april, zal de factuur zijn SRD 747,” illustreert hij. “Een verschil van SRD 213. Keep in mind, de overheid wil afbouwen naar SRD 2.4 miljard, niet naar nul. Dus die persoon wordt nog steeds gesubsidieerd met een bedrag van SRD 735 door de overheid.”
Vandaag
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen