Regering verhoogt stroomprijzen; subsidie voor onderlaag
09 Mar, 00:00
foto
Tijdens een persconferentie is door ministers uitleg gegeven over de afbouw van de stroomsubsidie. Dit gaat in fasen gebeuren, waarbij er nog subsidie gegeven zal worden. (Foto: René Gompers)


De regering heeft besloten om de prijzen van stroom met 68 procent te verhogen. De maatregel is bedoeld om de subsidie van SRD 4.5 miljard per jaar– het geld dat de overheid jaarlijks meehelpt betalen aan stroomtarieven- af te bouwen naar SRD 2.4 miljard voor 2024. Deze verhoging gaat in fasen gebeuren: vanaf 6 maart komt er gemiddeld 40 procent op de huidige prijs. Om de twee maanden (mei, juli, september en november) komt er 7 procent bij.

Op een persconferentie met de ministers van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technische Innovatie, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, is breedvoerig uitgelegd waarom het afbouwen van de subsidie noodzakelijk is. Benadrukt is dat het een moeilijke keuze is geweest, maar dat dit waarschijnlijk een van de laatste pijnlijke maatregelen zal zijn. Uiteindelijk wordt het financieel huishouden van de overheid gezonder gemaakt en wordt een aardige duit bespaard. Met het afbouwen van de subsidie wordt ook voldaan aan een van de voorwaarden van het IMF programma.

Benadrukt is dat de regering het niet lang meer kan volhouden om de miljarden te blijven betalen om de tarieven (kunstmatig) laag te houden. Besloten is om de subsidie in fasen af te bouwen, dat er ondersteuning komt voor de zwakke groepen, dat de overeenkomsten met Staatsolie om energie in te kopen herzien worden en dat EBS efficiënter gaat werken. Het energiebedrijf zit nu ook met een aantal uitdagingen. Door de lage waterstand in het stuwmeer wordt er minder energie opgewekt. Om het tekort in te lopen zal er flink wat brandstof ingekocht moeten worden om generatoren te draaien, zodat de energievoorziening op peil blijft.

“Vanaf 6 maart wordt het energietarief voor huishoudens verhoogd met gemiddeld 40 procent,” deelt minister David Abiamofo van NH mee. Hij geeft aan dat bij deze verhoging de berekeningen voortaan de wisselkoers die de Centrale Bank noteert voor de US-dollar toegepast zal worden, in plaats van de vaste SRD 30 per US-dollar die tot voor kort werd gebruikt. Hij merkt op dat door de aanpassing van de koers de stroomprijs alvast met 26 procent stijgt.  De prijs van olie helpt de nieuwe tarieven ook vormen. “De bedoeling is dat wij vanaf mei 2024, telkens om de 2 maanden, een verhoging van 7 procent zullen doorvoeren op het tarief, op basis van het huidige tarief.”

Abiamofo geeft aan dat de categorie van consumenten is aangepast. Eerder bestond het uit Schijf 1 (gebruikers die tot 800 kilowattuur (kWh) per maand consumeren) en Schijf 2 (gebruikers die meer dan 800 kWh consumeren.) Er zijn nu 4 groepen vastgesteld aan de hand van het gemiddelde stroomverbruik. Schijf 1; tot en met 400 kWh per maand. Schijf 2; tot 900 kWh per maand. Schijf 3; tot 1500 kWh per maand en Schijf 4; meer dan 1500 kWh per maand.

De bewindsman benadrukt dat iedereen die meer dan 1.500 kWh per maand gebruikt niet meer gesubsidieerd zal worden. Zij betalen direct de marktconforme prijs. De 3 andere schijven worden vooralsnog gesubsidieerd. De meeste mensen vallen in Schijf 1. Zij betalen gemiddeld SRD 535 geeft Abiamofo aan. “Met deze maatregel, de eerste factuur is in april, zal de factuur zijn SRD 747,” illustreert hij. “Een verschil van SRD 213. Keep in mind, de overheid wil afbouwen naar SRD 2.4 miljard, niet naar nul. Dus die persoon wordt nog steeds gesubsidieerd met een bedrag van SRD 735 door de overheid.”
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April