Suriname: Circus Stupido versie 2.0
27 Feb, 04:54
foto
Steven Alfaisi, voorzitter DOE


(Aangeboden)

Een betekenis van circus is: “een rondtrekkende groep die in een tent zijn kunsten vertoont met onder andere clowns, dieren z.a. apen, olifanten, leeuwen en honden. Het doel is zoveel mogelijk bezoekers te trekken, deze te vermaken en veel geld hieraan te verdienen door dit steeds weer te herhalen. Het woordje 'Stupido' is afkomstig van het Latijns woord 'stupidus' en betekent o.m. dom, idioot, dwaas, onnozel, imbeciel, zwakhoofdig, hersenloos, domkop, onverstandig, van weinig verstand getuigend.

'Circus Stupido', zo werd het parlement en de politiek in Suriname door de bevolking bestempeld voor 1980. Dit vanwege het gedrag van de politici en het karakter van de politiek. Etnische politiek vierde hoogtij. De bevolking zag het geheel als een toneelopvoering. Openbare vergaderingen waren hele shows van zogenaamde boze of verbaasde parlementsleden over  onder andere, corruptie onthullingen, welig tierende armoede, slechte volksgezondheid en onderwijszorg en afwezigheid van duurzame ontwikkeling. Het geheel leek een politiek samenspel, waar in  achterkamers politieke tegenstanders, schaterend met elkaar lachten en dronken en geheime afspraken maakten. 

In de tussentijd werden de belangen van  politici, hun vrienden, familie en sponsoren van de partijen gediend. Voor de verkiezingen namen de pakketten, met zoute vis en zoutvlees een vlucht omhoog. De financierders van de propaganda van de coalitie en de oppositie partijen waren vaak een en dezelfde. Het doel: politiek en economisch machtsbehoud van een kleine groep elite, waar etniciteit slechts een rol speelde bij het verdelen van de politieke macht. Ontwikkeling kwam op de laatste plaats. 

Is het anders na 1980 en vandaag 26 februari 2024?
Het antwoord is resoluut nee! De militairen die na de staatsgreep aangaven een revolutie te hebben gerealiseerd, waarbij corruptie volledig zou worden uitgebannen en een sociale republiek zou worden gecreëerd, werden of waren zelf corrupt. Zij verrijkten zich zelf en hun familie en vrienden, later hun partijgenoten. Het was achteraf bekeken een nep-socialisme. Het volk was opnieuw voor de gek gehouden.

De periode van Front en nieuw Front zijn we ook niet bespaard gebleven van volksmisleiding en corruptie. Een fractie van dit alles is onder andere de creatie van een nieuw ministerie voor grondcorruptie en het in een koehandel deal weggeven van een ministerie van Onderwijs, dat cruciaal is bij de toekomst van elk land, aan ondeskundigen die tenslotte een poespas ervan maakten.

Twee regeringen Bouterse hebben ons ook niet bespaard van het circus. Integendeel was het Tralala-tijd, tijd van treinen en fly-overs en zoals beloofd: “er komt geen devaluatie” en de aanschaf van uien met kasreserves. De begeesterde optredens van de pastor zijn ons nog vers in het geheugen.

Maar anno vandaag is het circus compleet. Ik noem deze versie van onze politiek 'Circus Stupido versie 2.0'. Er is nu officiële toetreding van cabaretiers tot de politiek. Verder meet de 2e man van het land zich aan, de staart van de koe vast te houden en weet verder van niks af, terwijl de 1e onophoudelijk bid om de koers te laten zakken en het licht in een tunnel ziet dat het merendeel van de samenleving niet ziet. 

Termen als geiten, olifanten, muizen en luizen is normaal taalgebruik binnen ons parlement, de kwaliteit heel laag en de ondeskundigheid op het hoogste niveau. Politieke steekspellen en spelletjes worden gespeeld met de gemeenschap omtrent vermeende corruptiegevallen en schandalen z.a. New Surfin, HPSG – deal, SLM schandaal, Sabaku, EBS N.V., Saya – schandaal, de betrokkenheid van parlementariërs in grondhuur zwendels, kinderen en familie van hoge politici die zijn geregeld bij overheidsinstanties. Zelfs een zogenoemde 'ghetto leider' wordt ingezet om een vermeende Pan American overheidsschandaal uit te komen leggen. Ook de verdwijningsgevallen van de veroordeelde ex -president, ex- minister Financiën, ex- directeur NIS en verdachten bij het SLM schandaal of een 60-jarige vicepresident die deelneemt en geld verdeelt bij een regionale clubwedstrijd en participeert aan onze 1e profleague etiketteert ons als een circus.

Circus Stupido in het kwadraat is compleet. We zullen weer proberen dit goed te praten. Wereld: Dit is SU! En wij zijn overtuigd dat op deze wijze en met deze 'leiders' wij het land duurzaam kunnen ontwikkelen met onze toekomstige olie en gasopbrengsten. Verbazingwekkend is het “kader” dat zich leent voor deze circus. Natuurlijk, eigen belang prevaleert hier boven het volksbelang.

Wat ik mij ook afvraag of wij het volk, ook deel uitmaken van dit circus? Vooral omdat wij de leiders hiervan kiezen. Zijn we onbewust onbekwaam? Totdat we DOEn wat goed is voor Suriname, zullen we tevreden en blije toeschouwers of onderdeel hiervan zijn en dit circus in stand houden.

Steven Alfaisi
Voorzitter DOE

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April