Haïti: Weduwe president Moise aangeklaagd voor moord op hem
20 Feb, 11:29
foto

Voormalig first lady van Haïti, Martine Moise, bij de begrafenis van haar vermoorde echtgenoot, voormalig president Jovenel Moise, in Cap-Haïtien, Haïti. (Foto: AP)


Een Haïtiaanse rechter die belast is met het onderzoek naar de moord op de laatste president van het Caribische land in 2021 heeft ongeveer vijftig mensen aangeklaagd, onder wie zijn weduwe en een voormalige premier, volgens een document dat naar lokale media is gelekt.

Volgens het 122 pagina's tellende document van rechter Walther Wesser Voltaire, openbaar gemaakt door AyiboPost, spande de weduwe van de president, Martine Moise, samen met voormalig premier Claude Joseph om de president te vermoorden om hem zelf te vervangen.

Moise werd doodgeschoten toen gewapende mannen in de nacht van 7 juli 2021 zijn slaapkamer in Port-au-Prince binnendrongen, een inval waarbij de voormalige first lady gewond raakte.

Het bevel van de rechter roept op tot de arrestatie en berechting van de aangeklaagden.

De voormalige first lady en Joseph hebben nog niet gereageerd op aanklacht.  Moise heeft op sociale media kritiek geuit op wat zij onrechtvaardige arrestaties en politieke vervolgingen noemt.

Joseph vertelde ondertussen aan de Miami Herald dat de feitelijke opvolger van de president, premier Ariel Henry, de belangrijkste begunstigde was en nu "het Haïtiaanse rechtssysteem bewapende" om tegenstanders te vervolgen in "een klassieke staatsgreep".

Een woordvoerder van Henry's kantoor zei dat de rechter onafhankelijk was en 'vrij om zijn bevel uit te vaardigen in overeenstemming met de wet en zijn geweten'.

Henry werd enkele dagen voor de moord aangesteld om Joseph, die nu leiding geeft aan een oppositiepartij, te vervangen. Hij beloofde verkiezingen te houden, maar heeft deze voor onbepaalde tijd uitgesteld, onder verwijzing naar een verwoestende aardbeving en de groeiende macht van zwaarbewapende criminele bendes, waarvoor hij buitenlandse hulp heeft gezocht.

Er wordt nu geschat dat de bendes het grootste deel van de hoofdstad in handen hebben. Kenia bereidt zich voor om leiding te geven aan een door de VN geratificeerde internationale strijdmacht ter ondersteuning van de Haïtiaanse politie, hoewel eerdere misbruiken door buitenlandse missies en beschuldigingen tegen de regering van Henry landen huiverig hebben gemaakt voor vrijwillige steun.

Een aparte zaak over de moord op Moise wordt behandeld in Miami, waar zes van de elf beklaagden schuldig hebben gepleit aan een complot om Colombiaanse huurlingen te sturen om Moise te ontvoeren, een plan dat op het elfde uur werd omgezet in een complot om hem te vermoorden.

De samenzweerders hadden volgens Amerikaanse beschuldigingen geprobeerd Moise te vervangen door de Haïtiaans-Amerikaanse predikant Christian Emmanuel Sanon.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May