VS neemt toestel in beslag dat Iran aan Caracas verkocht
13 Feb, 16:40
foto
Een Boeing 747 van Venezola, geëxploiteerd door de Venezolaanse staatsvrachtlijn Emtrasur. (Foto: AP)


De Verenigde Staten (VS) heeft een Boeing 747-vrachtvliegtuig in beslag genomen dat Iran aan een Venezolaanse staatsluchtvaartmaatschappij heeft verkocht. Teheran heeft de stap veroordeeld. Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte maandag laat bekend dat het het vliegtuig in beslag had genomen nadat Argentinië het 18 maanden geleden aan de grond had gehouden. Washington zegt dat de verkoop van het vliegtuig aan Venezuela in 2022 door het Iraanse Mahan Air in strijd was met de sancties tegen Teheran.

Washington heeft sancties opgelegd aan de luchtvaartmaatschappij vanwege haar banden met de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC). De verkoop van het vliegtuig door Mahan Air aan het Venezolaanse Emtrasur was in strijd met deze sancties, aldus Washington. Na de deal zette Argentinië de jumbojet in juli 2022 aan de grond.

"Mahan Air – bekend om het vervoer van wapens en strijders voor de Islamitische Revolutionaire Garde en Hezbollah – heeft onze exportbeperkingen geschonden door dit vliegtuig aan een Venezolaanse vrachtluchtvaartmaatschappij te verkopen. Nu is het eigendom van de Amerikaanse regering", zegt adjunct-secretaris van Exporthandhaving Matthew S. Axelrod in een verklaring.

Sinds de VS in 2019 is begonnen met het opleggen van de zwaarste unilaterale sancties tot nu toe aan Iran, heeft Washington de IRGC – een cruciale militaire en economische component van het establishment in Iran – behandeld als een "buitenlandse terroristische organisatie".

'Bezittingen en goederen'
Iran was er snel bij om de Amerikaanse actie te veroordelen. Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Nasser Kanaani, veroordeelde het als 'illegaal' in een korte verklaring en beweerde dat het het Handvest van de Verenigde Naties schond. Teheran beloofde Caracas te helpen bij het terugvorderen van de Boeing.

"De Islamitische Republiek Iran kondigt haar beslissende steun aan voor de juridische en diplomatieke inspanningen van Venezuela om het eigendom en de toegang tot de bezittingen en goederen van het land terug te winnen", zei hij.

De Venezolaanse regering noemde de overdracht een 'beschamende roofzuchtige operatie' en beloofde 'alle maatregelen te zullen nemen om de gerechtigheid te herstellen en de teruggave van het vliegtuig aan de legitieme eigenaar te bewerkstelligen', zonder op gedetailleerde stappen in te gaan.

De regering van Teheran-geallieerde Nicolas Maduro veroordeelde Argentinië wegens "samenspannen" met de VS en het schenden van de internationale luchtvaartregels en de rechten van Emtrasur.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie citeerde gerechtelijke documenten waarin werd beweerd dat de geregistreerde gezagvoerder van het vliegtuig een voormalige commandant van de IRGC was en een aandeelhouder en bestuurslid van Fars Air Qeshm, waarvan de VS beweert dat het banden heeft met de buitenlandse operaties Quds Force van de IRGC-afdeling belast met operaties buiten Iran.

Sinds de Argentijnse autoriteiten het vliegtuig aan de grond hebben gehouden, probeert de VS het vliegtuig in bezit te nemen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei dat het in de VS gebouwde vliegtuig na aankomst in Florida zal worden afgevoerd. Het werd niet verder uitgewerkt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May