Column: Coalitie staat op springen
13 Feb, 00:59
foto
De olifantenlijm tussen de vp en de president lijkt geen stand meer te houden. De scheur wordt steeds groter.


De oorlog in de coalitie nadert het kookpunt. De ABOP heeft zich vanaf de begrotingsbehandeling als een pitbull vastgebeten om de president een kopje kleiner te maken. De coalitiepartner heeft in de betaling van ongeveer US$ 8 miljoen aan Pan American Real Estate een goede aanleiding gevonden om Chan buitenspel te zetten. Dan gaat de droom van de koning in vervulling. Als de president in staat van beschuldiging wordt gesteld - zoals Marcel Oostburg dat uitlegt - dan is Bigi Bravo waarnemend president. 

En om zijn plan uit te voeren, zoekt Bravo rugdekking van andere politieke partijen. Als hij het bestuur krijgt over de Republiek Suriname, kan hij dan uiteraard ook gratie geven aan de voortvluchtige en ondergedoken ex-president Desi Bouterse, Bravo's ex-baas en ex-coalitiepartner. Hij heeft hem immers samen met zijn vriend Somo al een keer amnestie gegeven. De eens sterkste man van het land heeft met het onderduiken duidelijk gemaakt dat hij niet achter de tralies wil verdwijnen voor de jaren die hij nog krijgt van de Schepper. Niet in Santo Boma, geen tijdelijke opvang in Zorghotel en zeker niet in een speciaal gebouwde cel in het Militair Hospitaal.

Het CCK en de IRIS hebben in hun oproep weinig concrete informatie gegeven hoe de president gedwongen kan worden om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Tijdens de begrotingsbehandeling zou een motie van wantrouwen worden ingediend. Alle ABOP-leden hadden de opdracht zwaar te beuken op de Pan American case. Ook enkele Assembleeleden van de NDP en NPS gaven rugdekking. Voor de motie waren diverse leden benaderd. Er zijn zelfs besprekingen geweest bij de president over deze kwestie, ook met de leiding van DNA. De motie is uiteindelijk niet ingediend, omdat paars vond dat het initiatief van ABOP, ook door de geel/zwarte partij moest worden genomen, maar die was nog huiverig... Er zouden immers ongetwijfeld gevolgen zijn als de coup zou mislukken.  

De paleisrevolutie is uitvoerig besproken in de coalitietop. De ABOP zegt het is initiatief van NDP en paars zegt 'nee het is ABOP'. De paarse partij heeft een felle verklaring uitgegeven waarin wordt gezegd dat de kerkelijke organisaties bezig zijn de samenleving op te jutten. In feite is de NDP zo verontwaardigd, dat het erop neerkomt dat God zeker de geestelijke leiders moet straffen voor deze daad. Paars heeft juist opgeroepen om de kalmte te bewaren en zich te concentreren op 25 mei 2025; de NDP is trouwens niet eens zover voor vervroegde verkiezingen! Binnen de partij moeten intern nog veel zaken worden opgelost.

In elk geval is de motie niet meer ingediend, omdat de NDP noch de ABOP de kat de bel wilde aanbinden. ABOP koos eieren voor zijn geld en heeft braaf gestemd voor de begroting. Aan de andere kant heeft Patrick Kensenhuis (NDP) een brief ingediend bij DNA-voorzitter Marinus Bee, die bestemd is voor de procureur-generaal (pg). Hij wil een grondig onderzoek in de affaire van Pan American Real Estate. Hij kreeg daarbij ondersteuning van onder andere Ivanildo Plein (NPS). Marcel Oostburg heeft intussen een oproep gedaan om op 1 maart te gaan bivakkeren bij de pg. De eis is: de kwestie Pan American moet naar DNA. De president en ministers van Openbare Werken en eventueel Financiën & Planning, moeten in staat van beschuldiging worden gesteld.

De grote vraag is: NDP zegt dat het initiatief van de motie van ABOP is en de coalitiepartner zegt 'nee, is niet ik'. Een hachelijke situatie binnen de regering. Als de NDP een coup wilde plegen - waar het niet op lijkt, want de expert is buiten beeld - was het begrijpelijk. Maar als je eigen coalitiepartner achter je rug om de poten onder de presidentiële stoel aan het zagen is, dan is er een zware regeringscrisis. De Sheriff wordt met zijn rug tegen de muur geduwd en kan zijn tweede man niet meer vertrouwen. En we leven in de schrikkelmaand februari. Het is dus erop of eronder. De bal ligt nu bij de Sheriff, want bouwen op zijn deputy kan hij in geen geval als hij de dolk niet in de rug wil krijgen. Voorwaar in het Jaar van de Draak kun je de draak niet steken met de veiligheid in het land...

Nita Ramcharan

Advertenties