Oproep CCK en IRIS om geen onrust te veroorzaken
08 Feb, 00:00
foto
Oproep ondertekend door de voorzitters van het CCK en de IRIS. Aan de samenleving wordt gevraagd om te blijven handelen in overeenstemming met wet en recht.


In een gezamenlijke oproep vragen de voorzitters Karel Choennie van Comité Christelijke Kerken (CCK) en Robbert Bipat van de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS), de samenleving het hoofd koel te houden. Aangedrongen wordt om te blijven handelen in overeenstemming met wet en recht. "Op deze manier dragen wij bij aan het bewaren van orde en rust in het land", staat in de oproep.

Starnieuws verneemt dat de oproep wordt gedaan aan de samenleving op basis van informatie die de bisschop heeft, dat er pogingen worden ondernomen om de huidige coalitie ten val te brengen en onrust te veroorzaken om zo vervroegde verkiezingen te forceren. Zo zou worden verhinderd om het vonnis in het 8 decemberproces uit te voeren. Ex-president Desi Bouterse is samen met zijn voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel nog voortvluchtig. Er zijn verschillende maatschappelijke organisaties vertrouwelijk benaderd door de bisschop over deze kwestie.

In de oproep van het CCK en de IRIS staat dat in de grondwet is vastgelegd dat om de vijf jaar Assembleeleden worden gekozen. Op basis daarvan worden de president en de vicepresident gekozen door De Nationale Assemblee. Op grond hiervan wordt de regering samengesteld.

Benadrukt wordt dat niemand in Suriname boven de wet staat en dat elk onherroepelijk vonnis van het Hof van Justitie moet worden uitgevoerd. Eenieder dient zich bij het vonnis uitgesproken op 20 december 2023 neer te leggen "omdat wij in een democratische rechtsstaat wensen te leven".
Advertenties