Cuba klaagt 30 mensen aan wegens enorme kippenroof
11 Feb, 20:46
foto
De daders zouden met hun winst dure goederen hebben gekocht (Foto: AFP via Getty Images)


Cuba heeft 30 mensen aangeklaagd voor het stelen van 133 ton kip en het op straat verkopen ervan tijdens een zeldzame grote overval in een tijd van voedseltekorten in het land. Dieven namen het vlees, in 1.660 witte dozen, mee uit een staatsfaciliteit in de hoofdstad Havana en gebruikten de opbrengst van de verkoop om koelkasten, laptops, televisies en airconditioners te kopen, aldus een uitzending van de Cubaanse staatstelevisie laat op vrijdag.

De kip was bestemd voor het Cubaanse 'rantsoenboek'-systeem dat na de recente revolutie van Fidel Castro in 1959 werd ingevoerd om iedereen van gesubsidieerde levensmiddelen te voorzien.

Rigoberto Mustelier, directeur van de overheidsvoedseldistributeur COPMAR, zei dat de gestolen hoeveelheid het equivalent was van een maandrantsoen kip voor een middelgrote provincie bij de huidige distributietarieven.

De hoeveelheid kip die via het rantsoenboek beschikbaar is, is de afgelopen jaren sterk gedaald, omdat de economische crisis schaarste aan voedsel, brandstof en medicijnen heeft veroorzaakt.

Veel gesubsidieerde producten bereiken de bevolking dagen, weken of zelfs maanden later dan gepland, waardoor mensen met een gemiddeld loon van 4.209 pesos per maand ($14 tegen de informele wisselkoers) andere manieren moeten zoeken om rond te komen.

De autoriteiten zeiden niet wanneer de kippendiefstal plaatsvond, maar merkten op dat deze waarschijnlijk plaatsvond tussen middernacht en 02.00 uur, toen ze schommelingen in de temperatuur van de koelopslag ontdekten. Videobewaking heeft vrachtwagens vastgelegd die de kip naar een ander terrein vervoerden.

Onder de dertig aangeklaagden bevonden zich ploegbazen en IT-medewerkers in de fabriek, maar ook bewakers en buitenstaanders die niet direct bij het bedrijf betrokken waren, aldus het tv-rapport.

De verdachten kunnen, als ze schuldig worden bevonden, een gevangenisstraf van maar liefst twintig jaar tegemoet zien.

De misdaad is sinds het einde van de Covid-19-pandemie toegenomen, naast de economische tegenspoed, hoewel berichten over grootschalige diefstallen zoals deze nog steeds zeldzaam zijn op het Caribische eiland.
Advertenties