Khan’s PTI leidt na eindresultaten verkiezingen in Pakistan
11 Feb, 12:42
foto
Aanhangers van de gevangengenomen voormalige premier Imran Khan en de Jamaat-e-Islami-partij zingen slogans tijdens een protest tegen de vertragende resultaten van de parlementsverkiezingen door de verkiezingscommissie van Pakistan, in Karachi, Pakistan. (Foto: AP)


De Tehreek-e-Insaf (PTI)-partij van voormalig premier Imran Khan en haar aangesloten partijen hebben de meeste zetels gewonnen bij de verkiezingen in Pakistan, zo heeft de verkiezingscommissie onthuld toen zij de eindresultaten bekendmaakte in de fel omstreden stemming.

Een aantal onafhankelijke kandidaten, gelieerd aan de PTI van de voormalige leider, hebben bij de verkiezingen van 8 februari zetels in de Nationale Vergadering gewonnen, aldus de commissie, waardoor de partij verrassend op voorsprong kwam met 97 van de 265 zetels. Omdat echter geen enkele partij een meerderheid behaalt en talloze kandidaten beweren dat er met de stemmen is geknoeid, is de politieke toekomst van Pakistan zeer onzeker.

Vijf andere onafhankelijken die niet door Imran Khan werden gesteund, behaalden ook zetels. De PTI werd gevolgd door de Pakistan Muslim League (PMLN), geleid door Khan’s felle rivaal, voormalig premier Nawaz Sharif, met 76 zetels. De 54 zetels die de Pakistaanse Volkspartij (PPP) heeft gewonnen, bieden haar het potentieel om bepalend te zijn.

Verschillende andere kleinere partijen namen echter ook zetels in, wat betekent dat er waarschijnlijk complexe onderhandelingen over de vorming van een regering zullen volgen.

De Muttahida Qaumi Beweging (MQM), een in Karachi gevestigde partij, maakte een verrassende terugkeer in de peilingen en won 17 zetels, terwijl verschillende anderen samen 20 zetels pakten.

De stemming, die werd ontsierd door dodelijk geweld, werd gehouden om 265 leden van de Nationale Vergadering te selecteren, wat betekent dat er 134 zetels nodig zijn voordat een coalitie een gewone meerderheid kan behalen.

Verschillende resultaten zijn door de verkiezingscommissie opgeschort na schorsingsbevelen van rechtbanken.

Protest te midden van claims van geknoei
Duizenden boze demonstranten waren de afgelopen dagen de straat opgegaan in meerdere steden tijdens de vertraging in het tellen van de stemmen waarbij verschillende mensen om het leven kwamen. De vertraging werd toegeschreven aan een onderbreking van de telecommunicatie op de dag van de stemming vanwege wat de autoriteiten veiligheidsredenen noemden.

De publicatie van de eindresultaten en de schorsingsbevelen hebben geleid tot nieuwe demonstraties in het hele land. Intussen is het geweld echter beperkt gebleven.

Het machtige Pakistaanse leger, dat in de 76-jarige geschiedenis van Pakistan bijna dertig jaar rechtstreeks heeft geregeerd, heeft opgeroepen tot stabiliteit en kalmte. Er wordt gedacht dat het dicht bij PMLN staat om in te grijpen als de verschillende partijen er niet in slagen overeenstemming te bereiken over een regeringscoalitie.

De PTI heeft, samen met verschillende andere partijen, opgeroepen tot protesten tegen de resultaten, omdat ze beweren dat er sprake is van vervalsing.

Kamal Hyder van Al Jazeera zei vanuit Islamabad dat drie van de verblijfsbevelen betrekking hebben op zetels waarvan de PTI beweert dat de onafhankelijke kandidaten deze met een enorme marge hadden gewonnen.

"Als dit niet op legale wijze wordt geregeld, kunnen deze protesten zich over het hele land verspreiden en misschien zelfs uitgroeien tot een beweging", zei hij. "Te midden van dergelijke bevelen lijkt het erop dat er vertraging zal optreden bij de vorming van de volgende regering."

Een PTI-aanhanger uit Lahore zei tegen Al Jazeera dat hij niet stilzwijgend zou toelaten dat het mandaat van zijn partij zou worden gestolen.

"Het feit dat internet op de verkiezingsdag werd geblokkeerd, liet zien hoe de staat met de resultaten probeerde te knoeien. Wij vinden dat staatsinstellingen hier volledig bij betrokken zijn en dat is betreurenswaardig. Ze moeten de stemmen van het volk respecteren", zei hij, eraan toevoegend dat hij in de middag zou gaan protesteren.

Minstens zes onafhankelijke kandidaten, gesteund door de PTI-partij, zijn bij de rechtbank in beroep gegaan tegen de resultaten.

'Verbazingwekkend'
Analist Zaigham Khan vertelde Al Jazeera dat er twee mogelijke scenario's zijn nadat de verkiezingsresultaten bekend zijn gemaakt.

"Het meest waarschijnlijke scenario is een coalitieregering die alle politieke partijen omvat – minus Khan’s PTI", zei hij tegen Al Jazeera. Dit omvat de twee grootste politieke partijen, PPP en PMLN, evenals MQM, Jamaat-e-Islami en anderen.

"Het tweede scenario, minder waarschijnlijk maar technisch mogelijk, is dat de PPP de handen ineen slaat met de PTI en een regering vormt", aldus de analist.

In gesprek met Inside Story van Al Jazeera zei Farzana Sheikh, een specialist op het gebied van de Pakistaanse politiek en economie, dat de verkiezingsresultaten "verbazingwekkend" waren.

Miljoenen bleken te trotseren wat algemeen werd gerapporteerd als de gewenste uitkomst van het militaire establishment – een duidelijke overwinning voor zijn favoriete kandidaat, Nawaz Sharif, zei ze.

"Het wijst ook op de diepe frustratie van een bevolking die werkelijk wanhopig op zoek is naar verandering, wanhopig op zoek naar een nieuwe regering om in het bijzonder de acute economische crisis aan te pakken waarmee het land momenteel wordt geconfronteerd."
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June