Aziatische landen vieren het nieuwe maanjaar van de Draak
10 Feb, 22:44
foto
Een Gouden Draak paradeert tijdens vieringen in Macau op 10 februari 2024, de eerste dag van het nieuwe maanjaar van de Draak. (Foto: AFP)


Met vuurwerk, feesten en rode enveloppen gevuld met contant geld voor de kinderen hebben talloze Aziatische landen en overzeese gemeenschappen vandaag, zaterdag, het nieuwe maanjaar verwelkomd. Het begint met de eerste nieuwe maan van de maankalender en eindigt 15 dagen later op de eerste volle maan. De data van de feestdag variëren elk jaar enigszins en vallen tussen eind januari en half februari, omdat deze gebaseerd is op de cycli van de maan.

De festiviteiten ter gelegenheid van het Jaar van de Draak in Taiwan werden gekenmerkt door optredens van de nieuw gekozen president Lai Ching-te en de voorzitter van de wetgevende macht, Han Kuo-yu, die de nationalistische oppositiepartij vertegenwoordigt die voorstander is van politieke eenwording met China.

In haar toespraak zei Tsai dat Taiwan te maken heeft met een voortdurend conflict tussen "vrijheid en democratie versus autoritarisme" dat "niet alleen de geopolitieke stabiliteit aantast, maar ook de herstructurering van de mondiale toeleveringsketens beïnvloedt."

"De afgelopen acht jaar hebben we onze beloften gehouden en de status quo gehandhaafd. We hebben ook onze vastberadenheid getoond en onze nationale verdediging versterkt", zei Tsai, die vanwege termijnen geen derde termijn van vier jaar mag nastreven, verwijzend naar de nauwe economische banden van de zelfbesturende eilanddemocratie, maar ook de beladen politieke betrekkingen met China, dat het eiland dreigt binnen te vallen om zijn doel te verwezenlijken: Taiwan en zijn hightech-economie onder controle te brengen.

In Taiwan, China en andere gebieden waren snelwegen verstopt en vluchten volgeboekt omdat bewoners naar huis reisden om familie te bezoeken of de vakantie van ongeveer een week gebruikten als een kans om op vakantie naar het buitenland te gaan.

Het afvuren van flesraketten en ander vuurwerk is een traditionele manier om het nieuwe jaar te verwelkomen en eventuele nare herinneringen te vergeten. Kinderen krijgen rode enveloppen gevuld met contant geld als blijk van genegenheid en om hen de komende maanden een duwtje in de rug te geven.

Lange rijen auto's hebben zaterdag de Zuid-Koreaanse snelwegen verstopt toen miljoenen mensen de dichtbevolkte hoofdstad van Seoel verlieten om familieleden in het hele land te bezoeken voor de nieuwjaarsvakantie.

Koninklijke paleizen en andere toeristische trekpleisters zaten ook vol met bezoekers die de kleurrijke traditionele 'hanbok'-gewaden van het land droegen. Groepen ouder wordende Noord-Koreaanse vluchtelingen uit de burgeroorlog van 1950-53, die nog steeds onopgelost is, bogen naar het noorden tijdens traditionele familierituelen in de zuidelijke grensstad Paju.

De vakantie kwam te midden van verhoogde spanningen met Noord-Korea, dat zijn wapentests heeft opgevoerd, gericht op het overweldigen van de regionale raketverdediging en het uiten van provocerende dreigingen van een nucleair conflict met het Zuiden.

De Zuid-president Yoon Suk Yeol begon de feestdag met een dankboodschap aan de Zuid-Koreaanse soldaten, waarin hij zei dat hun diensten langs de "frontlijn prikkeldraad, zee en lucht" ervoor zorgden dat de natie van de vakantie kon genieten.

Vietnam vierde ook het nieuwe maanjaar, daar bekend als Tet.

Er worden ook parades en herdenkingen gehouden in steden met grote Aziatische gemeenschappen in het buitenland, vooral in New York en San Francisco.
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February