Sewcharan zal niet meer optreden als advocaat Staat
07 Feb, 16:26
foto
Gerold Sewcharan


Advocaat Gerold Sewcharan, die ook voorzitter is van de politieke partij PRO, heeft na diverse gesprekken besloten geen juridische zaken meer aan te nemen van de Staat. Er is een felle discussie losgebarsten nadat Sewcharan namens zijn cliënt, president Chan Santokhi, deurwaardersexploten verstuurde naar boekhandel Vaco en de Ware Tijd rond het omstreden boek van ondernemer Gerard van den Bergh. Hij geeft de stand van zaken door aan PRO-leden, sympathisanten en overige geïnteresseerden.

"Ik had beloofd jullie verder te zullen informeren over de kwestie rondom mijn werk als advocaat voor de Staat in relatie tot mijn taken bij de PRO. Ik had aangekondigd de mogelijkheden te zullen onderzoeken om te komen tot een beëindiging van mijn advocaat-cliënt-relatie met de overheid. Ik heb ondertussen gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Staat, waaronder de president. Wij zijn overeengekomen dat met ingang van heden de Staat geen beroep meer op mij zal doen als advocaat. De Staat zal mij dus niet meer kiezen als advocaat, wat mag. Ik hoef zo de bijstand dus niet zelf te beëindigen, wat in mijn beroepsbeleving niet mag. De formaliteiten met betrekking tot de afbouw en overdracht van de opdrachten die ik onder handen heb, worden thans vervuld", schrijft Sewcharan op zijn Facebookpagina.

"Ik moet zeggen dat het mij zeer zwaar valt om een cliënt in de steek te moeten laten, want daar komt deze ontwikkeling op neer. Zo voelt het in ieder geval. Ik had nooit gedacht dat ik ooit om politieke redenen mijn beroep als advocaat, wat ik al 29 jaren doe, niet meer vrij zou kunnen uitoefenen. Ik had niet gedacht dat politiek zo ver kon doorwerken. Maar zo leer ik politiek kennen.

Het valt mij als nationalist ook zwaar dat ik niet meer voor de Staat Suriname, mijn eigen land, als advocaat kan optreden. Dat ik ervoor gekozen heb politiek actief te zijn, is een recht dat ons allemaal toekomt. Ik ervaar nu dat ook het beleven van je recht negatieve gevolgen voor je kan hebben. Als jurist had ik er nooit op deze manier naar gekeken.
Ik heb moeten kiezen tussen twee maatschappelijke grootheden die mij dierbaar zijn, althans zo heb ik mijn keuze ervaren. Aan de ene kant het recht, dat mij zo dierbaar is, en aan de andere kant de politiek, juist om door haar te bereiken dat eenieder in ons land het recht kan beleven. Beide grootheden hebben te maken met c.q. dienen het lot van mensen. Ik heb nu ervaren dat politiek boven recht is komen te staan of staat, althans dat de doorwerking van politiek het recht (kennelijk) overstijgt, waar ik nooit van uitging. Maar om te voorkomen dat ik in een filosofische beschouwing verval, zal ik het hierbij laten.

Ik bedank eenieder voor zijn of haar opmerkingen in de afgelopen dagen over deze kwestie. Want mede door die opmerkingen heb ik meer inzicht gekregen in de werking van recht en politiek en heb ik ook een keuze kunnen maken.
Ik wil nog het volgende met u delen: wij Surinamers zijn geen vijanden van elkaar. Politiek is politiek. Maar wij zijn geen vijanden van elkaar. Laten wij dat met z’n allen goed beseffen, onthouden en ons naar gedragen. Ons land heeft een nieuwe politieke orde nodig, laten wij met z’n allen gezamenlijk daaraan werken", stelt Sewcharan, voorzitter van PRO.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May