Ook gedane arbeid behoort tot de factor arbeid (2)
07 Feb, 15:13
foto


Een Pleidooi voor Gepensioneerde Arbeiders in Suriname

Als jonge Surinamer wil ik een lans breken voor de gepensioneerde arbeiders die na talloze opofferingen en aanzienlijke bijdragen aan het land en volk geconfronteerd worden met een karige oude dag voorziening. Het is zorgwekkend dat deze pensioenen vaak niet welvaartsvast zijn en worden berekend op basis van de actieve dienstjaren, zonder rekening te houden met factoren zoals inflatie, zowel intern als import inflatie.

Het is een pijnlijke realiteit dat velen van onze oudere generatie, die gedurende hun werkzame leven een onschatbare bijdrage hebben geleverd aan de opbouw van Suriname, nu geconfronteerd worden met financiële uitdagingen in hun pensioenjaren. Het systeem dat bedoeld is om hen te ondersteunen, schiet tekort in het voorzien van een waardige levensstandaard.

Een van de cruciale problemen is het ontbreken van welvaartsvastheid in de pensioenregelingen. De kosten van levensonderhoud stijgen voortdurend door inflatie, zowel binnenlands als door import. Het is onrechtvaardig dat gepensioneerden de gevolgen van deze prijsstijgingen volledig moeten dragen, zonder dat hun pensioenen hierop aangepast worden. Dit leidt tot een gestage achteruitgang van hun koopkracht en levenskwaliteit.

Daarnaast moet er aandacht worden besteed aan de manier waarop pensioenen worden berekend. Het eenvoudigweg baseren op actieve dienstjaren zonder rekening te houden met inflatie, doet geen recht aan de werkelijke waarde van de bijdragen die deze arbeiders hebben geleverd. Een meer holistische benadering, waarbij ook de economische context wordt meegenomen, is nodig om eerlijke pensioenen te waarborgen. 

Het is van groot belang dat de overheid en beleidsmakers zich bewust worden van deze problematiek en actie ondernemen om een rechtvaardiger pensioenstelsel te realiseren. Door welvaartsvastheid in te bouwen en de berekeningsmethode aan te passen, kunnen we een betere toekomst bieden aan degenen die zoveel hebben bijgedragen aan de opbouw van ons land.

In het streven naar een eerlijker pensioenstelsel moeten we niet alleen kijken naar het verleden en heden, maar ook naar de toekomstige generaties. Een solide en rechtvaardig pensioenstelsel is niet alleen een erkenning van de inzet van onze arbeiders, maar ook een investering in de sociale stabiliteit en welvaart van ons geliefde Suriname.

Een dringende oproep aan vakbonden en leiders: betrek uzelf actief bij gepensioneerden. Gedane arbeid vormt de basis van het heden en de bouwstenen voor de toekomst. Huidige leden zullen morgen gepensioneerden zijn. Een inclusieve benadering is essentieel voor een rechtvaardig en welvarend arbeidsklimaat.

Wayne Telgt

Zie ook deel 1.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May