Ook gedane arbeid behoort tot de factor arbeid (1)
26 Jan, 14:47
foto


Arbeid, een cruciale factor in de economie, omvat niet alleen toekomstige inspanningen maar ook reeds verrichte taken. Het erkennen van de waarde van gedane arbeid is essentieel voor een volledig begrip van economische processen. In dit artikel geef ik aan waarom naar mijn inzicht, de factor arbeid niet beperkt is tot alleen tegenwoordige en toekomstige arbeidsinspanningen.

De traditionele kijk op de factor arbeid richt zich vaak op de actuele arbeidsmarkt van het heden en de inzet van menselijke energie om producten en diensten te creëren voor de toekomst. Echter, het is even belangrijk om de bijdrage van reeds gedane of volbrachte arbeid te waarderen. Denk aan de investeringen in opleiding en ervaring die een individu heeft opgebouwd gedurende zijn loopbaan. Deze 'gedane arbeid' draagt bij aan de vaardigheden en expertise die de economie van een land verrijken.

***Gedane arbeid van bijvoorbeeld de heer Eddie Jharap, Staatsolie Maatschappij Suriname NV (1980-2006), is de basis voor Staatsolie 2023 waar Suriname super trots op is. Maar ook de oud interieurverzorger van een basis school in de polders van Nickerie heeft een bijdrage geleverd aan het toen en nu van de school en velen die daar hun vorming hebben gehad.

Daarnaast spelen ook historische aspecten een rol. Denk aan monumenten, kunstwerken en infrastructuur die het resultaat zijn van arbeid uit het verleden. Deze tastbare bewijzen van gedane arbeid vormen een erfgoed dat niet alleen cultureel waardevol is, maar ook economisch bijdraagt door toerisme en andere activiteiten.

Het idee van gedane arbeid wordt verder uitgebreid wanneer we kijken naar innovaties en technologische vooruitgang. Elke ontdekking, uitvinding of wetenschappelijke doorbraak bouwt voort op de gedane arbeid van voorgaande generaties. Het is een voortdurende accumulatie van kennis en prestaties die de basis vormt voor verdere ontwikkeling.
Bovendien heeft gedane arbeid invloed op de sociale aspecten van de samenleving. Denk aan sociale bewegingen, burgerrechten en andere vormen van activisme die voortkomen uit de inspanningen van mensen in het verleden. De resultaten van deze gedane arbeid hebben een blijvende impact op de maatschappij en beïnvloeden de koers van toekomstige ontwikkelingen.

Het erkennen van gedane arbeid en hen die dat verricht hebben, heeft ook implicaties voor beleidsvorming en economisch beheer. Het investeren in onderwijs en het behouden van historisch erfgoed zijn strategieën die de factor arbeid op een holistische manier benaderen. Door deze bredere kijk te omarmen, kunnen samenlevingen een duurzamere en welvarende toekomst creëren.

Kortom, de factor arbeid omvat niet alleen de huidige arbeidsinspanningen maar strekt zich ook uit tot de gedane arbeid uit het verleden. Het erkennen van deze bredere definitie is van cruciaal belang voor een dieper begrip van economie, maatschappij en de krachten die de toekomst vormgeven.

Een dringende oproep aan vakbonden en leiders: betrek uzelf actief bij gepensioneerden. Gedane arbeid vormt de basis van het heden en de bouwstenen voor de toekomst. Huidige leden zullen morgen gepensioneerden zijn. Een inclusieve benadering is essentieel voor een rechtvaardig en welvarend arbeidsklimaat.

Wayne Telgt

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May