Granman Toeroemang: Nederland, vergeet ons niet!
01 Feb, 08:44
foto
Granman van de Trio, Jimmy Toeroemang, pleegt een interruptie tijdens de bijeenkomst over de 'Voortgang Excuses Slavernijverleden' in Den Haag.


"Al zijn we ver in het bos, vergeet ons niet! Wij zijn er nog, en we kennen onze historie". Dit heeft de Trio granman Jimmy Toeroemang tijdens een bijeenkomst over de Voortgang Excuses Slavernijverleden in Den Haag, aan Nederland gevraagd. Hij heeft woensdag vertegenwoordigers van het Nederlandse kabinet toegesproken. 

De granman uit Zuid Suriname zei dat de Tareno (Trio inheemsen) ondersteuning nodig hebben om uit de achterstandspositie te komen die sinds decennia geleden, ontstaan is. “Als er fondsen zijn vanuit Nederland voor herstel, wil ik graag weten hoe die ondersteuning verkregen kan worden, zodat ik mijn volk vooruit kan helpen.”

Het grootopperhoofd nam het woord in de bijeenkomst omdat de Tareno, als ook enkele andere inheemse en marron stammen, tot op heden niet gehoord zijn door de Nederlandse Staat, terwijl er wel reeds beslissingen worden genomen over de zogeheten 'achter de komma discussie' die volgde op de excuses over het slavernijverleden van de Nederlandse staat in 2022 en daaropvolgend van het Nederlandse Koningshuis in 2023. “Wij willen samenwerken met u als Nederlandse staat. Wij staan samen met onze marronbroeders en -zusters en zijn hier om partnerschappen te sluiten”.   
Voor de eerste keer in de geschiedenis is een granman van de inheemse Tareno stam uit Zuid Suriname op bezoek in Nederland, meldt zijn secretaris Pildas Tawadi. Op 27 januari is de granman op ceremoniële wijze ontvangen door een vertegenwoordiging van de inheemse gemeenschap in Nederland. Tijdens zijn werkbezoek legt hij bezoeken af bij diverse instituten en organisaties om zijn boodschap over zijn volk te delen.

"Vanwege de steeds groter wordende druk op ons leefgebied door mijnbouw, stroperij en infrastructuur, het uitblijven van formele erkenning van inheemsen door de staat, alsook het uitblijven van zicht op een oplossing voor de lang bevochten grondenrechten, moeten wij nu naar buiten treden", legt de granman uit.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May