Sewdien: Ongeveer 25% gronden geschikt voor landbouw
26 Jan, 10:41
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV. (Beeld: DNA TV)


Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV) heeft tijdens de begrotingsbehandeling donderdag meer duidelijkheid gebracht over een aanvraag om ruim 500.000 hectare grond voor zijn ministerie. Sewdien benadrukte dat dit niets heeft te maken met de Mennonieten, maar dat Suriname alle mogelijkheden heeft om de voedselschuur van de Caricom te worden. Hij voerde aan dat mogelijk slechts 25% van de gronden geschikt zal blijken voor agrarische doeleinden.

De bewindsman vroeg ook dat nu niet blindgestaard wordt op het totaal van alle arealen, omdat rekening houdend met carbon credits, behoud van biodiversiteit en internationale richtlijnen er vooral niet ontbost mag worden binnen een bepaalde afstand vanaf de rivieren en kreken. Het ministerie werkt momenteel hard aan het voldoen aan de randvoorwaarden om de voedselschuur te kunnen zijn. Sewdien zei dat niet-lab faciliteiten, maar ook training en bemensing van deze faciliteiten, training van de boeren, verwerking en verpakkingsfaciliteiten, ontwikkeling van de exportmarkten etc. in place moeten zijn. “We weten wat er allemaal gedaan dient te worden, maar de vraag is waar gaan we de producten produceren”. 

Sedwien deelde mee dat hij met deskundigen locaties in kaart heeft gebracht waarvan de garantie bestaat dat productieactiviteiten ongestoord kunnen plaatsvinden en dat niet plotseling irrigatiebronnen vervuild raken of dat er plotseling mijnbouwactiviteiten in het gebied plaatsvinden. “Wat we veelal zien is dat er midden in een agrarisch gebied verkavelingsprojecten opduiken. Om te voldoen aan exporteisen, zullen wij gebieden ook als zodanig moeten inrichten met nodige bufferzones zodat we ongestoord kunnen produceren”, legde de minister uit. 

Samen met het ministerie van Ruimtelijke Ordening & Milieu wordt er in details gewerkt aan deze bestemmingsgebieden. Omdat niet alle gronden geschikt zijn voor landbouw zijn ook specialisten ingeschakeld voor nader onderzoek in de diverse gebieden over de agro ecologische sanering, bodemkundige en agro-hydrologische situatie. Hiervan zijn reeds rapporten geschreven waar op basis van een gedetailleerd masterplan, geproduceerd zal worden.

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, haalde aan dat in een van de gebieden die het ministerie heeft aangevraagd, ook een Terra Invest van Ruud Souverein heeft aangevraagd en gekregen. Sewdien zei dat hij hiervan niets weet en als dat zo is deze grond is uitgegeven zonder advies van LVV, omdat het ministerie zeker geen positief advies daarover zou uitbrengen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May