Goedschalk: Aanvragen Terra Invest reeds in behandeling
21 Jan, 15:44
foto
De Dienst der Domeinen (GBB) heeft advies gevraagd aan de districtscommissaris van Sipaliwini voor uitgifte van grond. Het terrein is aangevraagd door de representant van de Mennonieten.


De regering heeft ontkend dat er gronden zijn uitgegeven aan Mennonieten, terwijl minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) heeft meegedeeld dat er ook geen aanvragen in behandeling zijn. Ze heeft geen specifieke aanvragen van Mennonieten gezien of afgehandeld. John Goedschalk, directeur Climate Change Advisory Services, beschikt echter over drie aanvragen van Ruud Souverein, Terra Invest Suriname & Guyana NV. Souverein is de representant van de Mennonieten in Suriname. 

Goedschalk toont met bewijzen aan dat er aanvragen zijn gedaan door Souverein (Terra Invest) en deze is in behandeling genomen door GBB. "Het is duidelijk dat er in ieder geval aanvragen zijn gedaan door Terra Invest, voor minimaal 78.773 hectare. Waarbij er minimaal 1 inheems dorp, de Tibiti brug deel zou uitmaken van het verzoek", zegt Goedschalk als reactie aan Starnieuws.

Uit stukken blijkt dat in ieder geval drie aanvragen zijn van de Dienst der Domeinen gericht aan de districtscommissaris voor een verklaring van geen bezwaar voor bij elkaar meer dan 78.773 hectare. Nu de minister beweert geen aanvragen te hebben gezien en ook niet bezig is deze af te handelen, dan zou dit betekenen "dat de Dienst der Domeinen handelt zonder medeweten van de minister. Dat lijkt mij een kwalijke zaak", voert Goedschalk aan. Er zijn ook brieven van 12 augustus 2022 van Soeverein aan het licht gekomen die gericht waren aan GBB.

"Wellicht dat de minister deze brieven niet heeft gezien. Maar ..hoe is de Dienst der Domeinen dan in actie gekomen om vervolgens op 10 februari 2023 de verzoeken te richten aan de districtscommissaris van Sipaliwini", stelt Goedschalk.

"En zoals heel duidelijk blijkt uit het bericht van de Communicatiedienst Suriname, is de regering wel degelijk op de hoogte ervan dat Terra invest gelinkt is aan de mennonieten. Dit blijkt uit het feit dat ervoor gekozen is om namens Terra Invest een bericht te plaatsen: “Terra Invest Suriname & Guyana NV benadrukt dat de vele onwaarheden die circuleren in de Surinaamse gemeenschap de ontwikkeling van Suriname, met name op het gebied van landbouw en veeteelt, belemmeren. Het bedrijf heeft een naslagwerk samengesteld met feiten om de discussie te baseren op waarheid en niet op misleidende informatie.”


Ook minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft in De Nationale Assemblee vrijdag benadrukt dat er geen sprake is van enige toewijzing, slechts het behandeltraject is ingezet. Hij merkte op dat de regering elke aanvraag integraal behandeld. "Ik ben blij dat er nog geen toewijzingen zijn. Ik zou dan willen vragen om het behandeltraject per direct stop te zetten en alle aanvragen die vanaf januari 2022 zijn gedaan voor landbouwgrond openbaar te maken. Dit geldt zowel voor bestemmingswijziging, dus vanuit LVV naar GBB, alsook aanvragen die zijn ontvangen voor domeingrond voor landbouw, zowel van Terra invest als van andere partijen. Laat hier openheid van zaken over ontstaan".


Goedschalk benadrukt dat hij nimmer heeft gezegd dat de terreinen zijn uitgegeven. "Wat wel heel helder is, is dat er steeds wordt gezegd er is niets uitgegeven. Als er niets is uitgegeven dan is dat prima. Maar de aanvragen zijn wel degelijk gedaan, en mijn verzoek is simpelweg dat er duidelijkheid wordt gegeven. Ik heb nooit gezegd dat er gronden zijn uitgegeven of toewijzingen zijn gedaan. Ik heb aangekaart dat dit dreigt te gaan gebeuren".

 

Op de vraag waarom hij zo vastbijt in dit onderwerp, antwoordt Goedschalk: "Ik bescherm het bos en de mensen erin. Dat is wat ik doe, het is wat ik al langer dan tien jaren doe, en het is wat ik zal blijven doen. Het bos is te kostbaar om toe te kijken terwijl het wordt vernietigd. Ik bemoei niet met de politiek, maar ik sta wel voor mijn waarden. En als wij wegkijken terwijl dit gebeurt?, dan zijn wij medeplichtig, en dat moeten wij niet accepteren."


De bijlagen die John Goedschalk beschikbaar stelt, kunt u hier downloaden.

pdf-icon.gif Aanvraag_Maratakka_rivier.pdf     pdf-icon.gif aanvraag_Tibiti.pdf     pdf-icon.gif Aanvraag_tussen_Coppename_en_Stondansi.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May