Column: Schaakspel nog niet afgelopen
16 Jan, 00:59
foto
Ex-president van Suriname tevens voorzitter NDP is ondergedoken.


Veel schele ogen zijn gericht op het Openbaar Ministerie (OM), de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Hoe is het mogelijk dat ex-president Desi Bouterse tevens voorzitter van de NDP ongemerkt de benen kon nemen? Ook de tekenen dat de kennisgeving van het OM werd geweigerd, lieten blijkbaar geen bellen rinkelen. Het OM heeft meegedeeld dat het opsporingstraject is ingezet, maar velen willen zwart op wit zien dat hij wordt opgespoord en al kent iedereen hem, men wil zijn exacte lengte, huidskleur, hoofdhaar, ras en andere signalementen gedrukt zien.

Het is helemaal begrijpelijk dat de eens sterkste man van Suriname ervoor gekozen heeft om onder te duiken in plaats van in een kooi te verdwijnen. Een persoon die in 1980 een staatsgreep heeft gepleegd en het parlement en de grondwet buiten werking heeft gesteld, zal zich nooit onderwerpen aan wet en recht. Zijn woorden dat hij zijn hoofd zou buigen voor de uitspraak van de rechter, blijken slechts holle frasen te zijn. Hij heeft nooit schuld bekend en heeft slechts de politieke verantwoordelijkheid op zich genomen.

Wie gedacht had dat met de definitieve veroordeling van ex-legerleider Bouterse tot 20 jaar cel uiteindelijk het langste strafproces van het land tot een einde zou komen, is bedrogen uitgekomen. Drie van de vijf veroordeelden hebben zich keurig aangemeld bij Santo Boma. De eens stoere leden van de groep van 16 coupplegers, zijn intussen fragiele seniore mannen geworden, getekend door het lot. Alle respect voor hen die geen andere keus hebben dan gehoor te geven aan het vonnis van het Hof van Justitie. Van de groep van 16 zijn van de vijf overgebleven leden, vier veroordeeld. Alleen John Hardjoprajitno kan zich een vrije man noemen.

Bouterse is tot tweemaal toe na twee coups legaal gekozen tot president van de Republiek Suriname. De tweede keer was er niet eens een tegenkandidaat. Terwijl het strafproces gaande was, is hij in 2010 staatshoofd geworden. In die periode, april 2012, is de Amnestiewet gewijzigd, waarbij ook 8 Decembermoorden straffeloos werden. Na bijkans 4 jaar kwam weer schot in de zaak en de Krijgsraad en het Hof van Justitie verklaarden de Amnestiewet niet van toepassing op het proces. De ingreep van DNA en regering werd als inmenging beschouwd in een lopende strafzaak.

Nu is de amnestiekwestie een strohalm geworden voor Bouterse en de zijnen, maar die discussie houdt niet in dat het vonnis niet gewoon wordt uitgevoerd. Bouterse, zijn nieuw advocatenteam en de paarse partij blijven erbij dat het om een politiek proces gaat en daarop is er een politiek antwoord gegeven. Zij gaan zich niet onderwerpen aan het vonnis. Voor nu is Bouterse een stap voor op de vervolging. Hij heeft zijn actie zorgvuldig voorbereid, heeft de middelen en infrastructuur ervoor. Het schaakspel is nog niet afgelopen. Bouterse is ondergedoken, maar zijn pionnen zijn in de opperste staat van paraatheid. Het is nog geen punt, maar een komma...

Nita Ramcharan
Advertenties