EU's Michel bagatelliseert kritiek op zijn vroegtijdig aftreden
08 Jan, 08:43
foto
Charles Michel is sinds eind 2019 het hoofd van de EU-Raad. (Foto: Reuters)


De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, bagatelliseerde zondag de kritiek op zijn plan om vervroegd af te treden om zich kandidaat te stellen voor een zetel in het Europees Parlement. Hij zei dat er voldoende tijd was om zijn opvolger te kiezen en dat de EU opties had om Viktor Orbán te vermijden".

Michel, een voormalige Belgische premier, maakte zaterdag bekend dat hij had besloten zich kandidaat te stellen voor de parlementsverkiezingen van de EU in juni. Dat zou betekenen dat hij zijn rol als hoofd van de Europese Raad, de groep van regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten, moet neerleggen, voordat zijn ambtstermijn eind november afloopt.

Aangezien Hongarije van juli tot december dit jaar het roulerende voorzitterschap van de Raad van de EU bekleedt, zou de Hongaarse premier Viktor Orbán uiteindelijk de vergaderingen kunnen leiden als er een interim-opvolger nodig is. Orbán heeft zich tegen veel EU-initiatieven ter ondersteuning van Oekraïne verzet en krijgt veel kritiek omdat hij de democratische rechten in Hongarije ondermijnt.

"Ik wil duidelijk zijn dat in ieder geval in juni de beslissing over mijn opvolger zou worden genomen en dat het besluit van het parlement in juli zal zijn, dus het is gemakkelijk voor de Raad om te beslissen en te anticiperen op het aantreden van mijn opvolger," vertelde Michel. "Er zijn veel instrumenten als er de politieke wil is om Viktor Orbán te ontlopen."

Het aftreden van Michel komt op een cruciaal moment voor de EU-diplomatie, nu het blok moeite heeft om het momentum en de steun voor Oekraïne vast te houden, om te gaan met een uiteenspattend Midden-Oosten en geschillen met China.

"Het besluit van Charles Michel om het voorzitterschap van de EU-Raad voortijdig te verlaten om zijn eigen politieke carrière als lid van het Europees Parlement na te streven, is niet alleen egocentrisch maar ook onverantwoordelijk: het zal de weg vrijmaken voor Viktor Orban, de toenmalige voorzitter van het roulerende voorzitterschap van de Raad, om het #EUCO over te nemen tot een nieuwe benoeming", zei Alberto Alemanno, hoogleraar EU-recht aan de Franse HEC-universiteit, op sociale mediaplatform X.

Het verzet van de EU tegen wat zij ziet als Orbáns ondermijning van de democratische rechten in Hongarije, heeft het blok ertoe aangezet miljarden euro's aan financiering voor Boedapest te bevriezen. Sommige fondsen werden eind vorig jaar vrijgemaakt, maar ongeveer 20 miljard euro ($21,88 miljard) blijft bevroren.

In oktober had Orban voor het eerst sinds de invasie van Oekraïne een ontmoeting met de Russische president Vladimir Putin om de nauwe banden van hun landen te herbevestigen, en in december blokkeerde hij een EU-pakket van 50 miljard euro ($54,71 miljard) aan financiële hulp voor Kiev.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May