Braziliaanse stad begint met eerste massale vaccinatie tegen dengue
06 Jan, 04:52
foto
De Aedes aegypti-mug draagt het dengue-virus over op de mens.


De stad Dourados in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso do Sul is woensdag begonnen met de eerste massale vaccinatie van het land tegen dengue, aldus de regering van de stad. Het initiatief heeft tot doel ongeveer 150.000 inwoners van de stad tussen de 4 en 59 jaar te vaccineren met behulp van het onlangs goedgekeurde vaccin QDENGA van de Japanse medicijnfabrikant Takeda.

De distributie begon woensdag en is de eerste batch van 90.000 doses die al door het Japanse laboratorium waren geleverd als onderdeel van een overeenkomst met de stad. Het vaccinatieschema vereist een tweede dosis binnen drie maanden.

De dengue-infectie, overgedragen door de Aedes aegypti-mug, veroorzaakt een ziekte die mild kan zijn of ernstigere vormen kan hebben, soms met de dood tot gevolg. Symptomen zijn onder meer spierzwakte, slaperigheid, weigering van voedsel en vloeistoffen, braken en diarree.

Tegen het einde van de eerste week van december had Brazilië in 2023 1,6 miljoen gevallen van dengue geregistreerd, een stijging van 15,8% ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor, volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Het aantal sterfgevallen als gevolg van de infectie groeide in de periode met 5,4% tot 1.053.

Vorige maand kondigde het ministerie van Volksgezondheid van het land aan dat het de vaccinatie van Takeda zou opnemen in het nationale vaccinatieprogramma van het volksgezondheidssysteem, bekend onder de lokale afkorting 'SUS'.

Het vaccin zal in eerste instantie niet op grote schaal landelijk worden gebruikt, gezien het beperkte aanbod, maar zal zich richten op prioriteitsgroepen en regio’s.

Het land verwacht tussen februari en november nog eens 5,08 miljoen doses van het vaccin te ontvangen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May