Iraanse president belooft vergeldingsmaatregelen
05 Jan, 20:55
foto
Leden van de Revolutionaire Garde dragen de met Iraanse vlaggen gedrapeerde kist van Nazanin Fatemeh Azizi, een vierjarig meisje uit Afghanistan, dat omkwam bij de bombardementen op 3 januari 2024. (Foto:AP)


De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft beloofd wraak te nemen nadat de twee bomaanslagen in de stad Kerman deze week veel mensen hebben gedood en gewond die een herdenkingsbijeenkomst voor topgeneraal Qassem Soleimani bijwoonden.

Vrijdag, vandaag, sprak Raisi duizenden rouwenden toe die zich hadden verzameld in Kerman, ongeveer 820 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Teheran.

Hij zei dat de vijanden van Teheran "de macht van Iran konden zien en de hele wereld kent zijn kracht en mogelijkheden", eraan toevoegend dat "onze strijdkrachten zullen beslissen over de plaats en het tijdstip om actie te ondernemen".

De opmerkingen van Raisi komen op het moment dat de autoriteiten aankondigden dat ze elf mensen hadden gearresteerd die verdacht werden van betrokkenheid bij de ontploffingen.

Het Iraanse ministerie van Inlichtingen zei in een verklaring op de staatstelevisie dat veiligheidstroepen twee mensen hebben vastgehouden omdat ze steun verleenden aan de twee zelfmoordterroristen in Kerman, en negen anderen die in andere delen van Iran waren gevestigd en verdacht werden van banden met het incident.

ISIL (ISIS) heeft donderdag in een verklaring de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslagen van woensdag.

Terwijl mensen in Kerman vrijdag respect betuigden aan de slachtoffers voor kisten gedrapeerd met Iraanse vlaggen, riepen ze: "Dood aan Amerika!" en "Dood aan Israël!"

Minstens 89 mensen kwamen om bij de ontploffingen en meer dan 280 raakten gewond. Onder de doden bevonden zich ook verschillende Afghaanse staatsburgers.

"We zullen u vinden waar u ook bent", zei de opperbevelhebber van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), generaal-majoor Hossein Salami, tegen de menigte, verwijzend naar ISIL.

ISIL zei dat twee van zijn leden explosievengordels tot ontploffing hadden gebracht op de drukke begraafplaats waar veel mensen zich hadden verzameld bij een gedenkteken voor Soleimani, het hoofd van de elite Quds Force van de IRGC, die in 2020 omkwam bij een drone-aanval van de Verenigde Staten in Irak. De moord vond plaats op bevel van de toenmalige president Donald Trump.

De staatstelevisie toonde beelden van het religieuze centrum Imam Ali in Kerman, waar families rouwden en mensen 'wraak, wraak' scandeerden.

De Verenigde Naties, de Europese Unie en verschillende landen, waaronder China, Saudi-Arabië, Jordanië, Duitsland en Irak, hebben de bombardementen aan de kaak gesteld.

Teheran beweert herhaaldelijk dat zowel Israël als de VS gewapende anti-Iraanse groepen steunen die betrokken zijn bij eerdere aanvallen.

In 2022 eiste ISIL de verantwoordelijkheid op voor een aanval op een Iraans sjiitisch heiligdom waarbij vijftien mensen omkwamen. Eerdere aanvallen toegeschreven aan ISIL omvatten de dubbele bomaanslagen uit 2017 gericht op het Iraanse parlement en het mausoleum van Ayatollah Ruhollah Khomeini, de stichter van de Islamitische republiek.

Al Jazeera’s Ali Hashem, die rapporteert vanuit Teheran, zei dat de autoriteiten in Iran de aanval in verband brachten met groeiende regionale spanningen tijdens de Israëlische oorlog in Gaza.

"Ze kunnen dit niet los zien van wat er in de hele regio gebeurt", zei Hashem. "De Iraniërs hebben de verklaring van ISIL niet serieus genomen. Minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Vahidi heeft gezegd dat ze het onderzoeken en dat ze de komende uren hun zegje zullen doen."

De aanvallen vonden plaats een dag na de moord op Saleh al-Arouri, een plaatsvervangend leider van de Palestijnse gewapende groep Hamas, een bondgenoot van Iran, tijdens een drone-aanval in de Libanese hoofdstad Beiroet waardoor de vrees ontstond voor verdere escalatie in de region na het begin van de Israëlische oorlog in Gaza op 7 oktober.

Raisi zei dat het einde van de Al-Aqsa Flood, de naam van de operatie die Hamas op 7 oktober lanceerde, "het einde zal zijn van het zionistische regime (Israël)".

Video afspelen
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May