Column: Vorm behouden
04 Jan, 00:59
foto
Foto: Concacaf


Het is al weer vier weken geleden, sinds Robinhood beslag legde op de felbegeerde Concacaf Caribbean Cup. Deze titel plaatst de Surinaamse landskampioen in gemêleerd gezelschap en geeft de Rood-groenen het recht op een plek in de achtste finales van de Concacaf Champions League (CCL). Wanneer dit toernooi over enkele weken van start gaat, komt de Surinaamse landskampioen dus niet meteen in actie.  Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het is een voordeel, omdat het Rood-groene kamp de gelegenheid krijgt om de tegenstanders te zien spelen en hun wedstrijden te analyseren. Met de verkregen informatie kan een gerichte voorbereiding worden gedaan, zodat de spelers met meer vertrouwen aan de slag kunnen. Aan de andere kant is de langere rustperiode een uitdaging om de spelers scherp te houden. Robinhood komt namelijk pas op 6 maart uit tegen de winnaar van het tweeluik tussen Herediano en Toluca. Dat is precies drie maanden na de laatste competitiewedstrijd in de Caribbean Cup. Zal het management van de club erin slagen om de spelers wedstrijdfit te krijgen, terwijl de competitie hier te lande stil ligt?

Er is een poos geleden meegedeeld dat de Suriname Major League begin 2024 van start gaat, echter is de precieze startdatum nog onduidelijk. Er zal binnenkort wel een bekerduel worden afgewerkt, maar dat is bij lange na niet voldoende om het gewenste niveau te halen. Het is te hopen dat het management van de landskampioen kosten noch moeite spaart om de ‘machine’ draaiende te houden. Er moeten in aanloop naar het treffen in de CCL, meerdere oefenwedstrijden worden afgewerkt, zodat een gebrek aan wedstrijdritme de spelers niet de das omdoet wanneer het er op aan komt. Natuurlijk is er een prijskaart verbonden aan het spelen van oefenwedstrijden, dus zal het aankomen op de innovativiteit van vooral de marketingprofessional om aan fondsvorming te doen, zodat de kosten gedekt kunnen worden.

Ook kan samen met het bedrijfsleven worden nagegaan hoe de club financieel kan worden ondersteund om de gestelde doelen te bereiken. Die samenwerking moet niet gericht zijn op onmiddellijk succes, maar moet meer het karakter hebben van een lange termijn ontwikkelingsplan, zodat participatie in de CCL niet bij deze ene keer blijft. De bedrijven moeten zich dus opstellen als ontwikkelingspartners en mogen in ruil voor hun financiële injecties gerust eisen stellen, zodat het een win-win situatie wordt voor betrokkenen.

Tenslotte moet de link met het publiek niet onderschat worden. Er zijn voldoende manieren waarop het publiek kan bijdragen om de club financieel te ondersteunen. Ook hier moet de afdeling marketing nagaan hoe de relatie met het publiek de club financieel ten goede kan komen. Los van de kaartverkoop zijn er tal van mogelijkheden om ook buiten competities het maximale te halen uit de relatie met het publiek. Het voetbalminnend publiek smacht naar interessante matchups dus ook oefenwedstrijden met buitenlandse clubs moeten overwogen worden, zodat de spelers hun vorm niet verliezen, maar op het juiste moment kunnen pieken.


Mireille Hoepel
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March