Lening voor woningbouw verruimd naar SRD 1.6 miljoen
24 Dec, 00:00
foto
President Chan Santokhi heeft het startsein gegeven voor het 4e woningbouwproject voor dit jaar. Ook is er een verruiming gekomen van het bedrag dat geleend mag worden tegen 7% rente. (Foto: René Gompers)


De overheid en haar partners hebben het mogelijk gemaakt dat woningzoekenden tot maximaal SRD 1.6 miljoen bij de banken kunnen lenen tegen een rente van 7 procent per jaar. Het geld is bedoeld om een perceel te kopen of een huis te bouwen, om renovaties te doen aan bestaande woningen. Of om het complete pakket aan te schaffen: huis én perceel. Het maximaal bruto inkomen per huishouden om in aanmerking te komen voor de lening, is gesteld op SRD 35.000.

Te Krepi aan de Charlesburgweg is vrijdag het 4e woningbouwproject in dit jaar officieel gestart. Er is daarbij lang stil gestaan bij de nieuwe leensom van SRD 1.6 miljoen. Met het onthullen van een bord door onder andere president Chan Santokhi is het project officieel gestart. Aan Krepi zal er extra aandacht besteed worden. De omgeving heeft naast een actieve vuilnisbelt in de buurt ook last van overtollig water. Van 29 mensen zijn de gronden onbruikbaar gemaakt nadat een deel is uitgegraven om een dam voor een aangrenzende woonbuurt aan te leggen. Een andere dam wordt periodiek doorgestoken met alle gevolgen van dien.

Santokhi geeft aan dat er bergen werk verzet is om de algemene woningnood het hoofd te bieden. Het in orde maken van titels op gronden die jaren geleden waren uitgegeven, of het uitgeven van gronden aan duizenden aanvragers, zijn niet de grootste uitdaging gebleken. Sommige gronden waren of zijn nog steeds "ergens in een bos". Daar wordt nu aan gewerkt. Een ander probleem waar nu een oplossing voor is bedacht, is het ontbreken van genoeg geld om een huis te bouwen of te kopen.

"Als je  gewoon kapitaal gaat zoeken bij de bank is de rente 25 tot 30 procent," geeft Santokhi aan. "Wij geven de burger SRD 1.6 miljoen. Je kunt er een redelijke woning mee bouwen. U krijgt een rente van slechts 7 procent. Bij alle banken. Je hoeft niet alle 1.6 miljoen te nemen. Misschien wil je een klein huis van SRD 600.000. Er wordt een plan voor je opgesteld om af te lossen." Na het vertrek van de president is er een persconferentie houden met enkele managers van het Landelijk Woningbouw Programma. De meeste vragen waren over het in aanmerking komen voor de SRD 1.6 miljoen.

Eerder gold een regeling waarbij huishoudens met een maximaal inkomen van SRD 22.500 per maand, tot maximaal SRD 950.000 konden lenen tegen 7 procent rente per jaar. In veel gevallen bleek dat mensen meer verdienden en alleen als optie nog hadden een commerciële lening waarvan de rentes tussen de 20 en 30 procent per jaar liggen. In eerste instantie was de lening bedoelt om zelf een woning te bouwen. Al gauw bleek dat er ook een groep is die liever het hele pakket, een huis en perceel, in één keer koopt.

Nathalie Elliot van de Finabank licht enkele nieuwe regels toe over de verhoogde leensom: "Voor dat bedrag kunt u een huis bouwen of kopen. Nieuw is ook dat je een perceel mag kopen met de 7 procent rente. De voorwaarde is wel dat je er echt op moet gaan bouwen. Als je er niet op gaat bouwen betaal je alsnog de commerciële rente. Het is niet de bedoeling dat je het perceel koopt om het daarna te gaan verkopen. De minimale bouwoppervlakte is 40 vierkante meters, de maximale is gesteld op 150 vierkante meters. Bij renovaties mag het tot 275 vierkante meters. De looptijd van aflossing is tot je 60 jaar oud bent. De looptijd is nu gesteld op 30 jaren, dus je kunt vanaf je 30e aanvragen. Een belangrijke aanpassing is ook dat niet meer is vereist dat de kredietnemer een eigen inbreng van 25 procent heeft. Dit hangt wel af van het beleid van de bank waar de lening wordt gedaan."

Projectmanager Mark Rommy voegt er aan toe dat er nog steeds ruimte is voor personen met een lager inkomen. De SRD 1.6 miljoen is het maximale dat iemand kan lenen, benadrukt hij. Alles daarboven valt onder een commerciële lening. Er zijn nog meer oplossingsmogelijkheden voor de mensen met een woningnood, deelt Rommy mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May