Lening voor woningbouw verruimd naar SRD 1.6 miljoen
De overheid en haar partners hebben het mogelijk gemaakt dat woningzoekenden tot maximaal SRD 1.6 miljoen bij de banken kunnen lenen tegen een rente van 7 procent per jaar. Het geld is bedoeld om een perceel te kopen of een huis te bouwen, om renovaties te doen aan bestaande woningen. Of om het complete pakket aan te schaffen: huis én perceel. Het maximaal bruto inkomen per huishouden om in aanmerking te komen voor de lening, is gesteld op SRD 35.000.
Santokhi geeft aan dat er bergen werk verzet is om de algemene woningnood het hoofd te bieden. Het in orde maken van titels op gronden die jaren geleden waren uitgegeven, of het uitgeven van gronden aan duizenden aanvragers, zijn niet de grootste uitdaging gebleken. Sommige gronden waren of zijn nog steeds "ergens in een bos". Daar wordt nu aan gewerkt. Een ander probleem waar nu een oplossing voor is bedacht, is het ontbreken van genoeg geld om een huis te bouwen of te kopen.
"Als je gewoon kapitaal gaat zoeken bij de bank is de rente 25 tot 30 procent," geeft Santokhi aan. "Wij geven de burger SRD 1.6 miljoen. Je kunt er een redelijke woning mee bouwen. U krijgt een rente van slechts 7 procent. Bij alle banken. Je hoeft niet alle 1.6 miljoen te nemen. Misschien wil je een klein huis van SRD 600.000. Er wordt een plan voor je opgesteld om af te lossen." Na het vertrek van de president is er een persconferentie houden met enkele managers van het Landelijk Woningbouw Programma. De meeste vragen waren over het in aanmerking komen voor de SRD 1.6 miljoen.
Eerder gold een regeling waarbij huishoudens met een maximaal inkomen van SRD 22.500 per maand, tot maximaal SRD 950.000 konden lenen tegen 7 procent rente per jaar. In veel gevallen bleek dat mensen meer verdienden en alleen als optie nog hadden een commerciële lening waarvan de rentes tussen de 20 en 30 procent per jaar liggen. In eerste instantie was de lening bedoelt om zelf een woning te bouwen. Al gauw bleek dat er ook een groep is die liever het hele pakket, een huis en perceel, in één keer koopt.
Nathalie Elliot van de Finabank licht enkele nieuwe regels toe over de verhoogde leensom: "Voor dat bedrag kunt u een huis bouwen of kopen. Nieuw is ook dat je een perceel mag kopen met de 7 procent rente. De voorwaarde is wel dat je er echt op moet gaan bouwen. Als je er niet op gaat bouwen betaal je alsnog de commerciële rente. Het is niet de bedoeling dat je het perceel koopt om het daarna te gaan verkopen. De minimale bouwoppervlakte is 40 vierkante meters, de maximale is gesteld op 150 vierkante meters. Bij renovaties mag het tot 275 vierkante meters. De looptijd van aflossing is tot je 60 jaar oud bent. De looptijd is nu gesteld op 30 jaren, dus je kunt vanaf je 30e aanvragen. Een belangrijke aanpassing is ook dat niet meer is vereist dat de kredietnemer een eigen inbreng van 25 procent heeft. Dit hangt wel af van het beleid van de bank waar de lening wordt gedaan."
Projectmanager Mark Rommy voegt er aan toe dat er nog steeds ruimte is voor personen met een lager inkomen. De SRD 1.6 miljoen is het maximale dat iemand kan lenen, benadrukt hij. Alles daarboven valt onder een commerciële lening. Er zijn nog meer oplossingsmogelijkheden voor de mensen met een woningnood, deelt Rommy mee.
Vandaag
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen