SOVA: Geweld doet afbreuk aan beleving rechtsstaat
22 Dec, 00:57
foto


De Surinaamse Orde van Advocaten (SOVA) heeft kennisgenomen van de uitspraak van het Hof van Justitie de dato 20 december 2023 in het Decemberstrafproces. Met in gedachten de collega's die op 8 december 1982 het leven lieten:
Mr. Kenneth Gonçalves
Mr. John Baboeram
Mr. Eddy Hoost en
Mr. Harold Riedewald,
reflecteert de Orde over de betekenis van dit moment. 

Met dit vonnis is een eind gekomen aan een jarenlang rechtsproces waarin verschillende partijen op verschillende momenten het bestaan van de rechtstaat in twijfel hebben getrokken. Geweld doet afbreuk aan de beleving van de rechtsstaat als geheel en hoewel geweld tegen advocaten - en de bedreiging van geweld - een onaanvaardbare belemmering vormt voor de uitoefening van het beroep van advocaat, hebben wij advocaten in het uitoefenen van ons vak geen andere keus dan te blijven geloven in die rechtsstaat en keer op keer een beroep daarop te blijven doen. 

Het doet dan ook deugd dat diezelfde rechtstaat tijdens dit proces aan alle actoren binnen de rechtspleging de ruimte heeft geboden om hun werk te doen. Op die manier kan dit proces dat de rechtsstaat in al haar facetten heeft geëtaleerd én versterkt, dienen als inspiratiebron om ons als advocaat dienstbaar te blijven stellen aan wet en recht.

Namens de Surinaamse Orde van Advocaten,
Elleson M. Fraenk
Deken
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May