Brunswijk roept op tot etnisch stemmen
11 Dec, 00:00
foto
Vicepresident tevens voorzitter van de ABOP, Ronnie Brunswijk, tijdens de feestvergadering van Pertjajah Luhur. (Foto: René Gompers)


Ronnie Brunswijk, vicepresident en ABOP-voorzitter, zegt dat het hoogtijd is dat "alla den buskondre partij" zich in één partij of combinatie moeten verenigen. Ook den "Jampanesi san go na tra partij" roept hij op terug te keren naar de Pertjajah Luhur. Hij stelt dat deze groepen samen meer dan 100.000 stemmen opleveren. Brunswijk heeft wederom benadrukt dat ABOP en PL met één kandidatenlijst aan de verkiezingen zullen meedoen om de stemmen binnen te halen.

De PL heeft zaterdag haar 25 jarig bestaan uitbundig gevierd in het partijcentrum te Beekhuizen. Er zijn duizenden op de been geweest, tot laat in de avond zijn er attracties. Die zijn nog gaande tijdens de feestvergadering. Desondanks was de vergaderzaal goed gevuld. Aanwezig waren ook vertegenwoordigers van onder andere de Chinese ambassade, VHP, NDP, BEP en PALU.

"Pertjajah Luhur na a oso fu den Jampanesi," benadrukt Brunswijk. "Het maakt me niet uit als men zegt dat de voorzitter van de ABOP etnisch bezig is. Omdat uiteindelijk al de partijen die zijn ontstaan, op basis daarvan zijn begonnen. Pas als ze groter zijn geworden spreekt men van nationale partij. De NPS was de grote partij voor de Creolen. De VHP was toch ook de Hindoestaanse partij? Gaandeweg de rit ontdekten ze dat etnische politiek niet mag. Want als je regeermacht wil verwerven in dit land, moet je alle mensen in je partij hebben. Want je gaat niet alleen regeren voor Buskondre, Jampanesi of Hindustani wan. Je gaat over het hele land regeren."

"Ik ben blij dat de PL weer groeit," merkt Brunswijk op. "Masra Somohardjo na a hoofd fu den Jampanesi. Velen hebben het geprobeerd maar het is ze niet gelukt. Ik zal geen namen noemen. Hij heeft al 50 jaren zijn krachten gegeven aan dit volk. Daarom roep ik de Javaanse broeders en zusters op om hem en PL nog 1 keer te ondersteunen het komende jaar. Laten we kijken hoever hij zijn mensen nog kan brengen."

Brunswijk merkt op dat de Buskondre partijen eens verenigd waren, maar weer uit elkaar zijn gegaan. Hij wil daar verandering in zien. "Koste wat het kost a combinatie fu alla Buskondre partij moes kon na wan baka," geeft hij aan. "Daarom ooktu alla Jampanesi partij moes sluit aan na wan presi. Den Jampanesi nanga den Buskondre brada mek un vorm wan eenheid, wan kofu. En if un vorm a kofu, zijn we nooit te verslaan. Den Yampanesi na omen duzun den de, den Boskondre sma bijna 100.000. en if un woroko samen, no wan partij e versla a combinatie disi."  


Brunswijk benadrukt dat de Buskondre sma die in andere partijen zitten gaan samensmelten tot een partij of een combinatie vormen. "A doro a yuru. Me roep un op dat a verkiezing sa'i kon alla Buskondre partij we go samen!" roept hij op. En tot de Pl: "Alla den Yampanesi san go na tra partij, un kon na Pertjajah Luhur baka. Un kwa osu bakaa oh. Un Kwa osu baka!"
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July