PL-leider vraagt 2/3 meerderheid bij volgende verkiezingen
10 Dec, 00:03
Vicepresident en ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk en PL-voorzitter Paul Somohardjo nemen een hap van de feesttaart. (Foto's: René Gompers)
Paul Somohardjo, de voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), wil ter afsluiting van zijn politieke carrière zitting nemen in een regering met twee derde meerderheid. Hij heeft er geloof in dat zijn aanhang hem samen met de ABOP de steun zal geven om met twee derde meerderheid regeerverantwoordelijkheid te dragen.
Op de feestvergadering van 25 jaar PL, heeft Somohardjo de partijstructuren gevraagd om op 27 januari wanneer er nieuwe partijverkiezingen zijn, te komen met een lijst. "Gim' a grani om de partij te leiden tot de verkiezingen," verzocht hij zijn partijleden. Aan Allah heeft de 80-jarige partijvoorzitter ook een "beetje verlenging" gevraagd om een regering met bredere draagvlak te leiden en om een beter Suriname te mogen zien."Ik wil leider zijn van de partij, ik wil de coach zijn van de partij, goeroe van de partij," hield hij een hartstochtelijk pleidooi.
ABOP en PL gaan weer hand in hand samen de verkiezingen in 2025 tegemoet. Somohardjo zei dat als de kiezers ze twee derde meerderheid geven, de ABOP en PL bij de formatie van de regering alle partijen gaan uitnodigen om deel te nemen in de regering, "alleen om een breder politiek draagvlak te hebben." Omdat het volgens hem "om Suriname gaat."
Somohardjo had de mond vol over een gekwalificeerde meerderheid op alle vlakken. PL is volgens hem niet alleen voorstander van een gekwalificeerde meerderheid bij het kiezen van de president en vicepresident, maar ook bij de begrotingsbehandeling. Hij legde uit dat een gekwalificeerde meerderheid een bredere draagvlak geeft aan de politiek.
Paul Somohardjo (80) vindt dat er een reden is dat hij de meeste van zijn politieke medestanders heeft overleefd. (Foto: René Gompers)
De PL-voorzitter die in zijn 50-jarige politieke carrière bijna al zijn politieke medestrijders heeft overleefd, memoreerde dat de onafhankelijkheid van Suriname een feit was met een "magere marginale meerderheid". Hij voegde eraan toe: "Tot nu toe zitten we met de gebakken peren, tot nu toe weten we niet waar onze grenzen liggen." Hij is daarom gestimuleerd door de wijziging van de Kieswet, wat volgens hem een breder draagvlak biedt met de landelijke evenredigheid. "Dus mi ne las' moro...met zoveel aanhang."