Bee: Had gewaarschuwd tegen teleurstellende sociaal programma
11 Nov, 10:48
foto
DNA-voorzitter Marinus Bee


DNA-voorzitter Marinus Bee vindt de opmerking van het IMF terecht wanneer het tot de conclusie komt dat het sociaal programma van de regering teleurstellend en ondermaats is. Volgens hem heeft het totale parlement vaker aan de bel getrokken en heeft het de regering erop gewezen dat de samenleving de gevolgen van de uitgevoerde maatregelen die voortvloeien uit de samenwerking met het  IMF om te geraken uit de economische crisis, niet meer kan dragen.

Diverse sociale maatschappelijke groeperingen hebben dit op verschillende manieren en momenten ook onder de aandacht gebracht van de regering. Hetzij middels ingezonden stukken tot 'vreedzame' protestacties. De regering heeft de signalen vaker terzijde gelegd.

Bee: "We hebben een slechte gewoonte in dit land, want we volgen  adviezen van elkaar zelden of nooit op, maar wanneer een buitenlander hetzelfde zegt geloven we dat wel."

Donderdag was het weer raak. Een groep van gezamenlijke vakbonden heeft een motie aangeboden aan het parlement en het kabinet van de president om diverse maatregelen terug te draaien en/of te herzien. De voornaamste maatregel is de extra vijf procent Bruto Toegevoegde Waarde (BTW) op benzine. Deze verhoging zal weer haar effecten hebben op de prijzen in de winkel. Diverse leuzen die toen werden gescandeerd hadden te maken met de nijpende situatie in het land. De werkende klasse komt zelden of helemaal niet uit met het salaris.

Op 15 februari 2023 stapte coalitiepartner NPS uit de regering, omdat die  ondermeer vond dat de regeringstop niet genoeg rekening hield met de groeperingen in de onderste laag van de samenleving.   

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning liet optekenen  dat hij erkent dat de BTW-wet niet perfect is. Volgens hem moet die spoedig worden aangepast. Hij pleit er echter voor dat de BTW-inkomsten niet wegvallen. Indien dat gebeurt, zal niet het uitbetalen van salarissen van de ruim 48.000 ambtenaren in gevaar komen, maar ook de elektriciteitsvoorziening.

De bewindsman zei dat er recent nog een extra subsidie van US$ 6 miljoen voor de NV Energiebedrijven Suriname vrijgemaakt moest worden; Alleen om de elektriciteitsvoorziening te garanderen. De minister onderkent dat de bevolking het moeilijk heeft en benadrukt tegelijkertijd dat de regering ook met diverse uitdagingen te kampen heeft.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May